MERCER HUMAN RESOURCE

Wereldwijd onderzoek naar levenskosten 2002

Wereldwijd onderzoek naar levenskosten 2002


- Amsterdam terug in de EU top tien van duurste steden
- Londen, Kopenhagen en Milaan meest kostbare steden in de EU
- Hongkong en Moskou werelds duurste steden; Johannesburg is de goedkoopste

- Australische en Nieuw-Zeelandse steden worden goedkoper, blijven evenwel een hoge levenskwaliteit bieden.

Amstelveen, 8 juli 2002. Het onderzoek, dat in totaal 144 steden beslaat, meet de relatieve kosten van meer dan 200 aspecten op elke locatie. Dit zijn onder meer onderdak, voedsel, kleding en huishoudelijke artikelen, tezamen met vervoer en amusement.

Hongkong is dit jaar naar voren gekomen als werelds duurste stad. Moskou staat op een tweede plaats, gevolgd door Tokio, dat gezakt is van de eerste plaats vorig jaar. De minst kostbare stad is Johannesburg.

Met New York als basisstad met een score van 100 punten, scoort Hongkong 124,2 punten en is daarmee drieëneenhalf maal zo duur als Johannesburg, dat op 34,4 punten staat geïndexeerd.

Europa
In Europa zijn Moskou, St. Petersburg en Londen de meest kostbare steden, met respectievelijke scores van 120; 98,6; en 91,0. Genève (80,8), Zürich (79,8) en Oslo (77,1) zijn daarna de meest kostbare steden in Europa, waarbij moet worden aangemerkt dat van alledrie de score ten opzichte van vorig jaar licht gestegen is.

Amsterdam is binnen de EU t.o.v. vorig jaar gestegen van de 11e naar de 9e plaats. Opvallend is dat uit eten gaan in Amsterdam relatief goedkoop is. Zo is een diner in Parijs gemiddeld 10% duurder dan in Amsterdam.
Pierre de la Croix, principal bij Mercer Nederland: prijzen zullen in de verschillende EU-landen langzaam maar zeker naar elkaar toe groeien. Met de aantekening er bij dat lokale prijzen met name door loonkosten en grondstofprijzen worden bepaald. Bovendien is de globalisering hier geen grote invloedsfactor.

Binnen de EU is Londen veruit de meest kostbare stad. Dit jaar is de stad weer teruggekeerd in de mondiale top 10, gestegen van de 12e plek vorig jaar naar de 10e plek dit jaar. Met name onderdak- en vervoerskosten liggen in Londen, afgezet tegen de rest van de EU, buitengewoon hoog. Tezamen met de hogere accijns op artikelen als alcoholica en tabak, stuwt dit de score van de stad omhoog.

Over het algemeen wijst het onderzoek uit dat de Euro de prijzen in de kleinhandel niet heeft doen stijgen. Mevrouw Sépède: Voor de komst van de Euro was men bezorgd dat de prijzen bij de conversie naar boven zouden worden afgerond. In de detailhandel is daar maar weinig van terug te zien, al hebben wel veel dienstverleners hun prijzen verhoogd aangezien zij daar nu eenmaal makkelijker mee wegkomen.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat het gat tussen de meest en de minst kostbare steden kleiner wordt. Het afgelopen jaar is het verschil teruggelopen met 15%. Marie-Laurence Sépède, senior onderzoeker bij Mercer: De toenemende globalisering brengt met zich mee dat internationale bedrijven op lokaal niveau meer hoogwaardige producten leveren, hetgeen de behoefte aan import verkleint.

Daarnaast zijn dit jaar en het jaar daarvoor de meeste valuta gedevalueerd ten opzichte van de dollar. Tezamen met het feit dat New York een plaats gestegen is op de classificatielijst, heeft dit de score voor een aantal steden omlaag gebracht.

Noord- en Zuid-Amerika
New York is de duurste stad van Noord-Amerika. Overige kostbare steden zijn onder meer Los Angeles op de 19e plek (84,7), Chicago op de 20e plek (83,7) en San Francisco op plaats 21 (83,6). De Canadese steden zijn een stuk goedkoper: geen van de onderzochte steden komt terecht in de top 100 van werelds meest kostbare steden. Toronto staat op plaats 104 (59,7), terwijl Vancouver een 110e plek inneemt (58,5). Ottawa is op de lijst de minst kostbare stad van Canada en scoort slechts 52,5.

Azië/ Australië
Wereldwijd zijn de Nieuw-Zeelandse en Australische steden nog steeds het goedkoopst, terwijl ze toch de hoogste levenskwaliteit te bieden hebben. Auckland en Wellington zijn beiden vijf plaatsen op de lijst gezakt en zijn nu terug te vinden op respectievelijk plek 140 en 142 van de in totaal 144 onderzochte steden. De levenskosten in Adelaide, Brisbane en Perth in Australië liggen slechts een tikje hoger. Sydney is de enige stad in Australië die zich schaart onder de mondiale top 100 op plek 95 met een score van 62,2. Met indexscores van voorgenoemde steden van ruim onder de 50, zijn de levenskosten nog niet de helft van die van werelds meest kostbare steden, terwijl ze toch staan geclassificeerd binnen de top 30 voor levenskwaliteit.

Afrika en het Midden-Oosten
Harare in Zimbabwe is de meest kostbare stad van Afrika en heeft een dramatische sprong gemaakt van de 130e plek naar de 26e. De voornaamste reden hiervoor is de hoge mate van inflatie, als gevolg van de huidige politieke en economische situatie. Daarnaast blijft de officiële wisselkoers stabiel, hetgeen duidelijk prijsstijgingen in de hand werkt.

Caïro heeft geleden onder de devaluatie van de Egyptische valuta en de economische gevolgen van 11 september, met name op het vlak van het toerisme. Als gevolg hiervan zakt het op de lijst van plek 39 naar plek 51 (met een score van 72,9).

Nigeria heeft het afgelopen jaar ook te kampen gehad met economische problemen, alsmede een hoge graad van inflatie en etnische conflicten. Lagos is daarom op de index gestegen van plaats 109 naar 60, met een score van 69,5.

Ondanks de val van de Rand gedurende het afgelopen jaar (tussen maart 2001 en maart 2002 met meer dan 40%), is er slechts weinig inflatie geweest in Zuid-Afrika, waardoor Johannesburg de minst kostbare stad ter wereld is geworden, met een score van 34,4 punten.

De levenskosten van de steden in het Midden-Oosten zijn stabiel gebleven. Beirut vinden wij terug op de 18e plek (met een score van 85,2) en Dubai op de 45e plek (75,6). Beide steden laten nauwelijks enig verschil zien met vorig jaar.

Noot voor de redactie,