Ingezonden persbericht


Vakantie meer dan welkom voor ICT ers

meerderheid wil een dag per week minder werken

MAARSSEN 8 juli 2002 ---- Het werk van ICT ers is het afgelopen jaar zwaarder geworden en een kortere werkweek is dan ook door velen van hen gewenst.

Dat blijkt uit een nog niet eerder gepubliceerd onderdeel van de nieuwe (vierde) ICT Barometer waarvan Ernst & Young onlangs de resultaten bekend maakte. Op basis van de resultaten uit dit onder bijna 600 Nederlandse directeuren, managers en ICT-professionals gehouden tweemaandelijkse onderzoek concludeert Ernst & Young dat de arbeidsomstandigheden van ICT ers meer aandacht eisen om deze groep tevreden te houden.

Belangrijkste bevindingen van de juni-meting op het gebied van de werkbeleving:


· Het werk van ICT ers is zwaarder geworden;
· ICT ers willen een dag per week minder werken;
· ICT ers vinden dat ze te weinig verdienen.
Het werk van ICT ers is zwaarder geworden

73% van de ondervraagde ICT-managers en professionals vindt dat het werk het afgelopen jaar zwaarder geworden is. De meerderheid vindt het werk vooral mentaal zwaar, maar 23% van de ICT ers is het ook eens met de stelling dat het werk fysiek zwaar is. Nu het slecht gaat in de branche, komt er veel commerciële druk op ICT ers te liggen. Ze moeten zichzelf verkopen, wat voor extra stress zorgt , aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership.

ICT ers willen een dag per week minder werken

Maar liefst 54% van de ondervraagde ICT ers geeft aan graag een dag per week minder te willen werken. Enkel in de sector non-profit/overheid is een meerderheid tevreden met het huidige werkrooster. 36% van de ICT ers werkt bovendien alleen over als daarvoor extra betaald wordt. ICT ers werkzaam bij grote bedrijven (vanaf 100 werknemers) zijn duidelijk het minst bereid tot onbetaald overwerk.

ICT ers vinden dat ze te weinig verdienen

Een ruime meerderheid (55%) van de ondervraagde ICT ers vindt dat hij/zij te weinig verdient in verhouding tot wat er van hem/haar verwacht wordt. Opvallend is wel dat deze ontevredenheid in het MKB-segment van 20-99 werknemers het minst te merken is. In die groep is 50% van de ondervraagden tevreden met het salaris, tegenover slechts 29% bij de kleine bedrijven (tot 19 werknemers) en 31% bij de grote organisaties (vanaf 100 werknemers). Jacob Verschuur: Deze ontevredenheid met het eigen salaris is opmerkelijk, omdat een houding van tevredenheid met wat men heeft in deze barre tijden meer voor de hand ligt.

Over de Ernst & Young ICT Barometer

De Ernst & Young ICT Barometer is een onderzoek van Ernst & Young ICT Leadership dat iedere twee maanden wordt uitgevoerd. Dit unieke onderzoek wordt gehouden naast het jaarlijkse onderzoek Trends in ICT. Het houdt continu de vinger aan de ICT-pols van het Nederlandse bedrijfsleven, de overheid en de not-for-profit sector. De metingen worden gedaan onder een groep van ruim 500 directeuren, managers en ICT-professionals. Het onderzoek bestaat uit een vaste set, terugkerende vragen en uit actuele vragen. Kijk voor meer informatie over de ICT Barometer op www.trends-in-ict.nl

Over Ernst & Young ICT Leadership

Ernst & Young ICT Leadership, onderdeel van Ernst & Young Interimmanagement en verbonden aan de sectorgroep Technology Communications en Entertainment (TCE), richt zich op het leveren van ICT interim-management, van CIO/ICT directeur tot programmamanager. ICT Leadership heeft een samenwerkingsverband met de Erasmus Universiteit, het Institute for ICT Leadership, waar CIO s worden opgeleid en studiedagen voor commissarissen worden georganiseerd. Daarnaast organiseert ICT Leadership zogeheten Future Vectory s voor CEO s, commissarissen en CIO s uit verschillende branches om met hen en onze interim-managers een toekomstvisie op ICT te ontwikkelen. Ook het jaarlijkse onderzoek Trends in ICT, counseling van ICT opdrachtgevers en dit onderzoek, de ICT Barometer, beslaan de activiteiten van Ernst & Young ICT Leadership.

Over Ernst & Young

Ernst & Young biedt ondersteuning in accountancy, belastingadvies, juridische dienstverlening en corporate finance. Daarnaast wordt professionaliteit ingebracht in vraagstukken en uitdagingen op het vlak van interim-management, informatietechnologie/EDP Audit, human resource management en logistiek.

# # #



Ingezonden persbericht