CBS

Omzet industrie in mei gedaald

De Nederlandse industrie heeft in mei van dit jaar 6 procent minder omgezet dan in mei 2001. In de eerste vier maanden was de omzet 4 procent lager dan in de overeenkomstige periode van 2001. In mei dit jaar is de binnenlandse omzet met 6 procent gedaald en de buitenlandse met 5 procent afgenomen, aldus het CBS. Overigens was mei vorig jaar voor de industriële omzet een van de topmaanden van 2001. Daarnaast telt mei dit jaar een werkdag minder dan in 2001. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat dit werkdageffect in mei 2002 een negatieve invloed heeft van bijna anderhalf procent. Volgens de Conjunctuurtest van mei verwachten de ondernemers in de industrie voor de periode juni tot en met augustus 2002 een vrijwel stabiele bedrijvigheid.

Bijna alle branches boeken minder omzet
Nagenoeg alle onderscheiden branches binnen de industrie hebben in mei 2002 minder omgezet dan in mei vorig jaar. In geld uitgedrukt, is de omzetdaling het grootst bij de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie. Deze branche neemt ruim de helft van de omzetdaling van de totale industrie voor zijn rekening. Ook de aardolie- en chemische industrie heeft minder omgezet en droeg bijna een kwart bij aan de totale omzetdaling. Alleen de voedings- en genotmiddelenindustrie heeft iets meer omzet weten te boeken.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. In 2002 telt mei één werkdag minder dan in 2001. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-143
8 juli 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken