Gemeente Amsterdam

Burgemeester Cohen kán nog geen verklaring geven over slavernijmonument

Burgemeester Cohen kán nog geen verklaring geven over slavernijmonument

'Wat een waardig en belangrijk moment had moeten zijn is vertroebeld door de gebeurtenissen', zei burgemeester Cohen dinsdag 2 juli op een persbriefing. Deze briefing werd gehouden naar aanleiding van de problemen rond de onthulling van het slavernijmonument in het Oosterpark. De vraag wie er nou verantwoordelijk was voor het plaatsen van de dranghekken is echter niet te beantwoorden. Nog niet. 'Er moest eerst onderzocht worden wat er nou precies misging', aldus burgemeester Cohen.

Bij de onthulling van het slavernijmonument was ruimte voor vierhonderd genodigden, waaronder de koningin. "Gewone" burgers en belangstellenden konden tijdens de plechtigheid niet bij het beeld komen. Er waren dranghekken geplaatst waardoor ook het zicht hier en daar werd belemmerd. Hierover raakten de aanwezigen zeer geëmotioneerd, maar ook boos. Zij waren het toch waar het monument voor werd geplaatst?
Door de hoeveelheid betrokken partijen is het in dit stadium nog moeilijk te achterhalen wie er verantwoordelijk was voor de hekken. Het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de gemeente en het Landelijk Platform Slavernijverleden hadden allemaal een deel van de organisatie in handen.

'Ik heb er een nare smaak aan overgehouden', aldus Cohen. 'Over een paar dagen hoop ik antwoorden te kunnen geven', belooft de burgemeester. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijk minister Van Boxtel zullen onderzoeken wat de gang van zaken is geweest.

Zie ook het officiële ambtsbericht van de burgemeester

Johanneke Helmers

^


-

© gemeente Amsterdam - 8-07-2002