Voedingscentrum
Extra eiwitten en water in kip horen op het etiket 8 juli

De kipfilets waarvan in Ierland is ontdekt dat ze rundereiwitten bevatten, zijn niet goed gelabeld. Op zichzelf mag aan kipfilet water en eiwit worden toegevoegd maar dat moet dan wel op het etiket staan.

De Ierse Keuringsdienst van Waren sloeg alarm nadat zij rundereiwitten ontdekte in kipfilet die uit Nederland is ingevoerd. De kipfilet komt uit Brazilië en Thailand en is in Nederland behandeld met eiwitten. De eiwitten dienen om water vast te houden dat aan de filets is toegevoegd. Het water maakt de filets zwaarder en malser. Op zichzelf is het toevoegen van water en eiwitten aan kip niet verboden. De consument moet echter wel weten of dit is gebeurd. Op grond van de Warenwet moet dit dan ook op het etiket worden vermeld. In het geval van de kipfilets die in Ierland te koop werden aangeboden, was dat niet het geval.
De Ierse keuringsdienst spreekt de vrees uit dat de toegevoegde rundereiwitten een risico op BSE met zich meebrengen. Die angst is niet gegrond. Als er rundereiwitten worden gebruikt, zijn die afkomstig van rundvlees van koeien die door de verplichte BSE-test zijn gekomen. Materiaal dat kan zijn besmet met BSE moet sowieso altijd worden vernietigd. Van risico op BSE door het eten van kipfilet met rundereiwitten is dan ook geen sprake.
Consumenten die zeker willen weten dat ze betalen voor vlees en niet voor water, kunnen het beste goed letten op het etiket. Wanneer er water is toegevoegd aan kipfilet, moet dit op het etiket worden vermeld. Ook de verkoper moet in principe antwoord kunnen geven op de vraag of er water is toegevoegd.