European Commission

IP/02/849

Brussel, 12 juni 2002

Ontbundeling van het aansluitnet: Commissie organiseert openbare hoorzitting

De Commissie volgt met bijzondere aandacht de kwestie van de toegang tot de laatste kilometer van de telefoonlijnen tot in de huizen van de Europese burgers, of zoals specialisten het formuleren, "de ontbundeling van het aansluitnet (ULL)". Het Directoraat-generaal Concurrentie van de Commissie organiseert een openbare hoorzitting in Brussel op 8 juli 2002 om de resterende moeilijkheden bij de uitvoering van de ontbundeling diepgaand te analyseren en te onderzoeken of bij het aanbieden van breedbandtoegang en -diensten meer concurrentie tot stand is gekomen.

In het kader van haar lopend sectoraal onderzoek naar de ontbundeling van het aansluitnet zal de Commissie op 8 juli 2002 een openbare hoorzitting houden. Commissaris voor concurrentie Mario Monti zal de vergadering openen. Het Directoraat-generaal Concurrentie zal haar bevindingen over de tweede fase van het onderzoek naar de sector van het aansluitnet, dat in juli 2000 van start was gegaan, presenteren. De bedrijfstak zal worden verzocht zijn ervaringen mede te delen en zijn standpunten uiteen te zetten over hoe de ontbundeling efficiënt kan verlopen.

Alle belanghebbenden zijn welkom. Zij die willen deelnemen aan de hoorzitting moeten hun verzoek per e-mail vóór 15 juni 2002 aan de Commissie richten via het adres comp-local-loop@cec.eu.int. (Gelieve contactpersonen op te geven en als onderwerp van uw e-mail "uitnodiging" op te geven).

Door nieuwkomers ondervonden moeilijkheden

De openbare hoorzitting komt er na de publicatie door de Commissie van een in de gehele EER uitgevoerde studie van het advocatenkantoor Squire, Sanders and Dempsey over de ontbundeling van het aansluitnet, op basis van het materiaal dat door de Commissie en de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA werd verzameld in het kader van hun respectievelijke naast elkaar lopende sectorale onderzoeken over de ontbundeling van het aansluitnet(1)
. Het doel van de openbare hoorzitting is de bevindingen van het verslag te bespreken, rekening houdend met de marktontwikkelingen sinds het begin van de studie (september 2001) en de nieuwe vraagstukken die voortvloeien uit de opmerkingen van de verschillende partijen, te behandelen.

Op basis van de conclusies van het voormelde verslag en de commentaren die de Commissie heeft ontvangen na de publicatie van het verslag zal ingegaan worden op de moeilijkheden die nieuwkomers ondervinden wanneer zij van de traditionele exploitanten koperen lijnen willen huren om hun eigen diensten ten behoeve van eindgebruikers te kunnen invoeren (in het bijzonder breedbanddiensten).

Als onderwerpen zullen op de hoorzitting onder andere aan bod komen de complementariteit van de concurrentie op het gebied van de infrastructuur en op het gebied van de diensten, prijspraktijken die marktverstoringen veroorzaken, zoals prijzenoorlog of dumpprijzen en de kwestie van de niet-discriminerende voorwaarden om een daadwerkelijke toegang tot het aansluitnet te garanderen.

De Commissie dringt aan op concurrentie bij het aansluitnet

De hoorzitting maakt deel uit van de actieve rol die de Commissie speelt op het gebied van de daadwerkelijke uitvoering van de ontbundeling en het stimuleren van de concurrentie bij het aanbieden van breedbanddiensten.

De Commissie neemt twee complementaire maatregelen om de concurrentie op het gebied van de breedbanddiensten te bevorderen. Het Directoraat-generaal Concurrentie voert een onderzoek naar vermeende concurrentieverstorende gedragingen in het kader van verschillende mededingingszaken en via het onderzoek naar de aansluitnetsector. Onlangs werden twee mededelingen van punten van bezwaar gestuurd naar Wanadoo en Deutsche Telekom wegens misbruik van hun machtspositie bij het verlenen van breedbandtoegang.

De Commissie heeft eveneens, op initiatief van het Directoraat-generaal Informatiemaatschappij, inbreukprocedures ingeleid tegen lidstaten die de ontbundelingsverordening niet volledig ten uitvoer hebben gelegd. Dit heeft reeds tot positieve resultaten geleid aangezien de wetgevers van bepaalde lidstaten maatregelen hebben genomen om te zorgen voor een ontbundelingsaanbod met inbegrip van gedeelde toegang, hoewel er nog werk moet worden verricht om ervoor te zorgen dat het aanbod de subnetwerken in alle lidstaten omvat.

De Commissie verbindt zich ertoe er te blijven voor zorgen dat het ontbundelingsproces eerlijk verloopt.

Achtergrond

De ontbundeling van het aansluitnet, hetzij in de vorm van een volledige ontbundeling, hetzij in de vorm van gedeelde toegang, werd verplicht gesteld door een Europese verordening van december 2000 en vervolgens uitgebreid tot het gehele EER-gebied.

Aangezien het mededingingsrecht van toepassing is ongeacht het regelgevend instrument, besloten de Commissie en de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA in juli 1999 in het kader van hun respectieve mededingingsbevoegdheden, een sectoraal onderzoek in gang te zetten naar de ontbundeling van het aansluitnet.

(1)
HYPERLINK
"http://europa.eu.int/comm/dgs/competition/index_en.htm"http://europa. eu.int/comm/dgs/competition/index_en.htm