Productschap Margarine


EU publiceert overeengekomen tariefpreferenties met Estland en Hongarije

De Europese Unie heeft op respectievelijk 29 juni jl. en 2 juli jl. aanvullende tariefpreferenties gepubliceerd ten gunste van landbouwproducten van oorsprong uit Estland en Hongarije. In het geval van Hongarije omvat deze publicatie tevens additionele concessies voor landbouwproducten van oorsprong uit de EU.

Estland
Voor Estland betekent dit dat het Baltische land met ingang van 1 juli jl. ook de volgende MVO-producten vrij van rechten op de EU-markt kan afzetten:

GN-code Beknopte productomschrijving
1501.0090 Vet van gevogelte
1517.1090 Margarine
1517.9099 Mengsels en bereidingen van oliën en vetten

Voor de Estse import van MVO-producten van oorsprong uit de EU zijn er geen wijzigingen opgetreden. De Estse invoer van landbouwproducten van oorsprong uit de EU is in een eerdere fase reeds volledig geliberaliseerd. Met uitzondering van enkele producten (w.o. varkensvet) van oorsprong uit Estland die de EU ook na 1 juli jl. blijft belasten, is de onderlinge handel in MVO-producten tussen de EU en Estland volledig geliberaliseerd.

Hongarije
De nieuwe onderlinge handelsconcessies die de EU en Hongarije zijn overeengekomen en die op 2 juli jl. zijn gepubliceerd, hebben met name betrekking op de volgende MVO-producten:

GN-code Beknopte productomschrijving
1505 Wolvet
1506 Overige dierlijke vetten
1516.2010 Gehydrogeneerde ricinusolie
1517 Margarine; mengsels en bereidingen 1)
1518 Standolie en andere oliën en vetten
1522 Dégras
2103.9090 Geëmulgeerde sauzen (w.o. mayonaise)
3823 Vetzuren met een beperkte zuiverheidsgraad


1) exclusief GN-code 1517.1090




Deze tariefconcessies worden met terugwerkende toegepast vanaf 1 januari 2002. Bovengenoemde concessies tussen de EU en Hongarije zijn niet overeengekomen in het kader van de zgn. 'double profit'-onderhandelingen. Laatstgenoemde concessies (zie Nieuwsflits handelspolitiek no. 6) dienen nog door de lidstaten te worden goedgekeurd en gepubliceerd. Deze zullen naar verwachting met ingang van 1 juli jl. worden toegepast. Voor nadere informatie over de tussen de EU en Hongarije overeengekomen verlaagde tariefniveaus en eventuele tariefquota kunt u contact opnemen met het productschap.