CTG


Productgerichte Milieuzorg boekt resultaat

Recent is de vierde jaargang van de subsidieregeling Productgerichte Milieuzorg (PMZ) gestart. PMZ neemt het product als invalshoek en is een hulpmiddel in de bedrijfsvoering. Het structureert alle inspanningen en activiteiten in een bedrijf zodat er grip te krijgen is op de milieubelasting van producten in de keten, en deze waar nodig te verbeteren. De eerste PMZ projectresultaten worden nu zichtbaar.

De praktijk: PMZ projecten

Met ondersteuning van VROM zijn in totaal 47 projecten, met name gericht op ontwikkeling en implementatie van PMZ, van start gegaan. Om een beeld te krijgen van de diversiteit van PMZ projecten is een overzicht van de projecten per branche is te vinden op de Novem website www.novem.nl. Hieronder een voorbeeld van een onlangs afgerond PMZ-project.

Op het terrein van gebieds- en gebouwontwikkeling en exploitatie bracht NS Vastgoed Productgerichte Milieuzorg in de praktijk. Het product van NS Vastgoed bestaat uit een 'ontwikkelde, bebouwde stationslocatie' waarbij zowel de bouw, het gebruik en de herbestemming door de organisatie wordt gedaan. In hun project werden de interne processen zodanig afgestemd dat in elke fase van het bouwproces rekening wordt gehouden met milieuaspecten van het product. In een matrix zijn een zevental strategische milieu-issues afgezet tegen de verschillende fasen in een bouwproces. Op deze wijze is per bouwfase en per milieuthema een overzicht ontstaan van mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden. Het relatieve belang van iedere maatregel kent een score gebaseerd op de potentiële milieuwinst en de economische kosten. Door deze PMZ-matrix heeft iedere afdeling van NS Vastgoed geïntegreerde checklisten die in de normale bedrijfsvoering worden gebruikt.

Projectvoorstellen indienen

Voor nieuwe PMZ-projecten stelt het Ministerie van VROM dit jaar ¤ 724.000 beschikbaar. Geïnteresseerde ondernemingen en intermediaire organisaties kunnen aanvragen indienen tot 15 oktober 2002. Novem behandelt deze op volgorde van binnenkomst. Het aanvraagformulier en overige PMZ-informatie (PMZ-brochure, projectinformatie, etc.) is verkrijgbaar via Novem (per telefoon 030 - 2393 416 of per e-mail pmz@novem.nl) of te downloaden van deze website www.novem.nl (te benaderen via de 'vrij zoeken' functie met als zoekterm PMZ).