Ingezonden persbericht

Platform Virtuele School opgericht

Persbericht van EPN-Platform voor de informatiesamenleving

Den Haag, 8 juli 2002 - Vandaag is in Den Haag het Platform Virtuele School opgericht. In dit platform werken vertegenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven samen aan de totstandkoming van de virtuele school.

De virtuele school is het concept van de school van de toekomst. Dankzij de moderne media zoals internet, computers, DVD's en ander multimedia is het nu voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om op grote schaal, en tegen lage kosten, individueel onderwijs aan te bieden. Dit betekent dat in principe iedereen overal en altijd toegang heeft tot het basis en voortgezet onderwijs en daar zal kunnen leren over elk onderwerp dat hij of zij interessant vindt, in een tempo en een moeilijkheidsgraad die passen bij zijn of haar leermogelijkheden.

Dit nieuwe concept biedt daardoor ongekende mogelijkheden om de effectiviteit van het onderwijs te vergroten. Het concept van de virtuele school moet echter nog wel grotendeels worden ontwikkeld. Er bestaan al wel voorlopers, zoals e-learning (het op afstand via internet volgen van onderwijs), digitale leeromgevingen en het Nederlandse Kennisnet (het netwerk dat alle scholen in Nederland verbindt).

Het eerste initiatief van het platform was het ontwikkelen van een businesscase voor de virtuele school voor Nederlandse kinderen in het buitenland. De deelnemers aan het platform willen nu ook voor andere doelgroepen de mogelijkheden van de virtuele school uitbouwen, zodat uiteindelijk alle Nederlandse lerenden toegang krijgen tot de virtuele school.

Het platform nodigt alle organisaties en personen die de doelstellingen onderschrijven uit tot deelname. Deelnemers aan het platform zijn onder meer Cap Gemini Ernst en Young, PinkRoccade, het Northgo College uit Noordwijk en het Pleincollege Bisschop Bekkers uit Eindhoven. Beschermheer van het platform is de heer W. Deetman, burgemeester van Den Haag. Het platform zal haar activiteiten toelichten op de website www.devirtueleschool.nl

EPN - Platform voor de informatiesamenleving EPN is een onafhankelijke stichting met als doel de evenwichtige maatschappelijke inbedding van informatie- en communicatietechnologie. In het Platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.

Noot voor de redactie,