Gemeente Wageningen

Debat vernieuwing gemeentelijk bestuur in Wageningen

Na de invoering van de wet Dualisering Gemeentebestuur zijn de verhoudingen in het gemeentelijk bestuur veranderd, ook in Wageningen. De gemeenteraad richt zich sterker op de burgers en besteedt meer aandacht aan de controle van het college van burgemeester en wethouders.

De taakverdeling tussen raadsleden, wethouders, burgemeester en ambtenaren is opnieuw vastgelegd. U zult in de toekomst duidelijker gaan zien hoe de gemeente werkt en kunnen controleren of ze dat goed doet. Dat is belangrijk voor u en voor de gemeente. U heeft recht op een goede en snelle service en een herkenbare politiek. Bovendien kan de gemeente hierdoor beter luisteren naar haar inwoners.

Wat is er veranderd?
De raad bepaalt het beleid en neemt de belangrijkste beslissingen, bijvoorbeeld de vaststelling van een bestemmingsplan. Het college van burgemeester en wethouders vormt het dagelijks bestuur en voert alle besluiten van de gemeenteraad uit. De raadsleden zullen zich meer op ú richten. Het volksvertegenwoordigen komt voor hen weer op de eerste plaats, en niet het doorwerken van stapels papier op het stadhuis. Raadsleden hebben daar nu ook meer tijd voor, omdat ze zich niet meer bezighouden met de uitvoering van het beleid. Dat doen ambtenaren in opdracht van het college. Omdat raadsleden naar de burgers toe gaan, weten ze beter wat er leeft in de gemeente. Die kennis gebruiken ze wanneer ze nieuw beleid maken. De wethouder is niet langer tegelijkertijd raadslid. Hij stemt niet langer mee over zijn eigen voorstellen en hoeft zijn eigen besluiten niet te controleren als raadslid. De wethouder hoeft ook niet perse lid van een politieke partij meer te zijn en mag - onder bepaalde voorwaarden - zelfs van buiten Wageningen komen. Veel meer mensen komen dus in aanmerking om wethouder te worden. Ook in raadscommissies, waarin veel van de besluitvorming in de raad wordt voorbereid, hebben de wethouders geen rol meer. Het voorzitterschap wordt vervuld door een raadslid en de wethouder wordt alleen nog uitgenodigd om informatie te geven of verantwoording af te leggen over gemaakte keuzes.

U kunt (als u dat wenst) meer invloed hebben op de voorbereiding van beleid.
* U weet beter wat raad, college en ambtenaren doen en wie waarvoor verantwoordelijk is.
* U kunt de raadsleden beter leren kennen.

* De resultaten van het beleid worden nauwkeuriger gemeten.
* U heeft meer mogelijkheden om actief te worden in de gemeente als (plaatsvervangend) raadslid voor een partij, als wethouder of als lid van de rekenkamer.
De gemeente Wageningen is nu druk aan het werk om de vernieuwing van de lokale democratie vorm te geven. De vernieuwing zal niet van de ene dag op de andere klaar zijn. Het kost immers tijd voordat de bestuurders hun manier van werken hebben aangepast.

Wijkbewoners in debat met GroenLinks
Donderdag 11 juli om 20.00 uur, raadzaal, stadhuis

Voor raadsleden is het belangrijk te weten wat er in de Wageningse wijken speelt. Waar maken de mensen zich druk om, wat zijn de onderwerpen van gesprek. Het is voor raadsleden belangrijk om de wijken in te gaan, maar ook voor burgers is het zaak de weg naar de politiek makkelijk te kunnen vinden. Daarom leek het GroenLinks een goed begin wijkbewoners uit te nodigen voor een Lagerhuisdebat met stellingen die uit de wijken zelf komen en discussie opleveren in de stad en in de politiek. GroenLinks vindt het belangrijk om met elkaar in gesprekte blijven en elkaar te beïnvloeden. GroenLinks zou het leuk vinden als dit debat de aftrap zou zijn voor een terugkerend gebeuren. Vier keer per jaar een debat in de raadzaal tussen burgers, politici en deskundigen over thema's die in de stad leven, steeds door een andere politieke partij georganiseerd. Dat zou een goede invulling zijn van het begrip dualisme.

Op donderdag 11 juli wordt gedebatteerd over de volgende vier stellingen:

Uit de Irenebuurt komt de stelling:
Oude wijken, zoals de Irenebuurt, kunnen beter gesloopt worden dan gerenoveerd.

De Nude kwam hiermee:
Afval is een probleem van de gemeente, niet van ons

In Patrimonium en Pomona leeft het onderwerp veiligheid sterk: Een gevoel van onveiligheid zit tussen de oren: Wageningen is gewoon veilig

De mensen van Huurdersvereniging Rijnstede stellen: Inbreiding werkt de leefbaarheid in de wijk tegen

Wilt u meepraten over deze onderwerpen, u bent van harte welkom!