Gemeente Kerkrade

08.07.02: Gezamenlijk toezicht grensgebied

Nederlandse en Duitse politieagenten en toezichthouders van de gemeente Kerkrade en de gemeente Herzogenrath hielden op donderdag 4 juli gezamenlijk toezicht in de directe omgeving van de grens tussen Duitsland en Nederland. Een Nederlandse en een Duitse politieagent en drie Nederlandse stadswachten en drie Duitse medewerkers van het Ordnungsamt hielden met name in de gebieden aan de Nieuwstraat/Neustrasse en de Grensstraat/Eygelshovener-strasse toezicht. Tijdens het surveilleren vervulden zij een zogenaamde oog- en oor-functie. Het is de bedoeling dat in dit jaar regelmatig van dit soort gezamenlijke acties worden gehouden.

Unieke samenwerking
Het is een unieke vorm van samenwerking tussen de twee Eurodegemeenten en de twee politiekorpsen. Op 26 april 2001 ondertekenden de gemeenten Herzogenrath en Kerkrade, de Polizeipräsidenten Aachen en Politie Regio Limburg Zuid een convenant waarmee werd afgesproken samen te werken op het gebied van Openbare Orde en Veiligheid. Het gezamenlijk surveilleren is een actiepunt uit dit convenant. Burgers kunnen met hun klachten terecht bij de toezichthouders.
Burgemeester Som is zeer te spreken over de actie met de Duitse collegas: "We (politie en gemeenten) moeten de klachten serieus nemen en zichtbaar maken hoe we deze afhandelen. Maar de leefomgeving is en blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid van politie, overheid en burgers. Burgers moeten zich veilig voelen in hun eigen woonomgeving en dat is ook het doel van het convenant en deze actie."