Gemeente Rijswijk

Gemeente Rijswijk ontwikkelt eigen straatmeubilair

Rijswijk, 8 juli 2002

De gemeente Rijswijk heeft in samenwerking met de firma Delta Products & Sports uit Staphorst een afvalbak ontwikkeld die fraaie vormgeving combineert met het uitdragen van de eigen identiteit van de gemeente. Wethouder R.J. Vermeer heeft het eerste exemplaar van deze speciaal voor Oud Rijswijk ontwikkelde afvalbak afgelopen vrijdag gepresenteerd. Hij deed dit tijdens de feestelijke afronding van de derde fase van de opknapbeurt voor het oude dorp. Vermeer is zeer in zijn nopjes met het nieuwe straatmeubilair voor Oud Rijswijk. "Het allemaal in zwart uitgevoerde straatmeubilair vormt één familie. Dit versterkt de uitstraling van het winkelgebied", aldus Vermeer. Van de nieuwe afvalbak worden circa 30 exemplaren in Oude Rijswijk geplaatst.

De geestelijk vader van de nieuwe afvalbak is de heer R. Doesburg, ontwerper openbare ruimte in dienst van de gemeente Rijswijk. Hij kwam bij zijn zoektocht naar een geschikte afvalbak tot de conclusie dat deze eigenlijk niet te leveren was. In samenwerking met de genoemde firma uit Staphorst is toen een eigen ontwerp gemaakt. Deze afvalbak staat nu geregistreerd onder de naam Decobin. De Decobin bestaat uit een basisframe waarop naar keuze verschillende componenten kunnen worden aangebracht. In geval van beschadiging kunnen deze componenten heel eenvoudig worden vervangen zonder dat direct de hele afvalbak hoeft te worden vervangen. Bovendien is het mogelijk om door toevoeging van accessoires zoals een logo, een verlichtingselement of een deurpaneel in een afwijkende kleur de afvalbak van tijd tot tijd te restylen.

De kwaliteit van de afvalbak wordt voor in belangrijke mate bepaald doordat alle componenten zijn vervaardigd van hoogwaardig Roest Vrij Staal.
Voor de toepassing in Oud Rijswijk is gekozen voor een in zwart gepoedercoate uitvoering van de afvalbak. De inworpdeur is voorzien van het wapenschild van Rijswijk op een vergulde achtergrond. Naast de afvalbak worden ook de klassieke lantaarnpalen, de klassiek vormgegeven fietsparkeerbeugels en de Rijswijkertjes (afzetpaaltjes) in zwart uitgevoerd.

afvalbak.jpg (34425 bytes) Wethouder Vermeer (links) en ontwerper Doesburg presenteren de nieuwe afvalbak voor Oud Rijswijk.

Onder grote belangstelling plaatst wethouder Vermeer voorlopig de laatste klinkers in de Kerklaan. Aannemer Van Langeveld kijkt tevreden toe. Na de bouwvak gaan de stratenmakers verder met het opknappen van de Herenstraat eerst in de richting van de Haagweg en daarna vanaf de Kerkstraat tot aan de Steenlaan. Voor de feestdagen in december is het werk in het oude dorp geklaard.

Klinker.jpg (59863 bytes)



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.