Ingezonden persbericht


Persbericht
Aan de onderwijsredactie (Wetenschappelijk Onderwijs)

CSR UvA teleurgesteld over experiment bindend studieadvies

Amsterdam, 8 juli 2002 De Universiteit van Amsterdam (UvA) zal vanaf september een experiment met bindend studieadvies (bsa) starten. De Centrale Studentenraad (CSR) is teleurgesteld met dit experiment omdat het een noodgreep is die niet bij de UvA past. De CSR hoopt dan ook dat het bij een experiment blijft dat kritisch geëvalueerd en goed begeleid zal worden.

Het experiment met bsa zal plaatsvinden bij de Faculteit der Economische wetenschappen en Econometrie (FEE) en zal twee jaar duren. Studenten die in hun eerste jaar minder dan 21 punten halen en studenten die na twee jaar geen propedeuse hebben worden weggestuurd. Het experiment zal gecontroleerd worden door een groep die niet van FEE afkomstig is en waarin ten minste één student zitting heeft. Gedurende het experiment zal het CvB het niet mogelijk maken voor opleidingen aan andere faculteiten van de UvA om het bsa in te voeren.

De CSR is teleurgesteld dat het CvB dit experiment doorzet. De CSR is voorstander van een experiment met een dringend studieadvies, waarbij de keuze om te vertrekken bij de student wordt gelaten. Dit advies past veel meer bij de sfeer en het imago van de UvA. Ook gelooft de CSR niet dat het bsa een oplossing biedt voor de huidige problemen en denkt hij dat er betere alternatieven zijn.

Bij een bindend studieadvies worden studenten die niet voldoen aan een door de opleiding gestelde norm uitgeschreven bij hun studie. Zij kunnen zich dan niet herinschrijven bij dezelfde studie. In het geval van een dringend studieadvies zal de student die niet voldoet aan de door de opleiding gestelde norm een serieus gesprek hebben met de studieadviseur waarin hem dringend wordt ontraden door te gaan met de studie. De student beslist dan uiteindelijk zelf wat hij met dit advies doet.