DIERENBESCHERMING

Strategisch akkoord negeert diervriendelijke landbouw

Dierenbescherming: strategisch akkoord negeert ontwikkeling diervriendelijke landbouw

Den Haag, 8 juli 2002- De Dierenbescherming is zwaar teleurgesteld in het strategisch akkoord dat het CDA, de LPF en de VVD op 3 juli hebben gepresenteerd. In de plannen die in het akkoord zijn opgenomen over de landbouwsector is dierenwelzijn geen issue. Europese richtlijnen worden volgens het akkoord leidend. Daarmee doet Nederland afstand van haar voornemen om binnen Europa een coalitie van koplopers te vormen met landen die diervriendelijke wetgeving willen. Dit voornemen maakt onderdeel uit van het kabinetsstandpunt omschreven in de beleidsnota 'Houden van dieren'.

'Het strategisch akkoord dat de partijen vorige week presenteerden is een trendbreuk in het denken over welzijn van dieren. Was het uitgangspunt van de beleidsnota van Brinkhorst nog dat binnen 20 jaar de veehouderij aan het dier aangepast moest worden, nu dreigt een situatie te ontstaan dat we weer terug naar af gaan, het dier aanpassen aan de veehouderij', aldus Wijnand van de Giessen, algemeen directeur van de Dierenbescherming.

Naast de problemen op het gebied van dierenwelzijn vertoont de bio-industrie ook een grote kwetsbaarheid voor dierziekten. De massale uitbraken van besmettelijke dierziekten zoals MKZ, BSE en de varkenspest tonen dit aan. De Nederlandse samenleving ziet in dat we niet langer kunnen doorgaan op de ingeslagen weg. Ook internationalisering dwingt ons vanwege de toenemende concurrentie van bulkproducten, uit met name Oost-Europese landen, de omslag te maken naar kwaliteit en dierenwelzijn. Daarmee is duidelijk dat een omslag naar diervriendelijke veehouderij meer dan noodzakelijk is.


- einde bericht -