Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Ministerie van Buitenlandse Zaken Directie West en Midden Europa Bureau West-Europa Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 8 juli 2002 Auteur L. d'Huy

Kenmerk DWM/561-02 Telefoon 3485351

Blad /1 Fax 3486233

Bijlage(n) 1 E-mail DWM@minbuza.nl

Betreft Beantwoording van vragen van de leden Apostolou en Koenders (beiden PvdA) over de heropening van de Theologische school van Chalki.

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen, gesteld door de leden Apostolou en Koenders, over de heropening van de Theologische school van Chalki. Deze vragen werden ontvangen op 24 mei 2002 met kenmerk 2010210530.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van BuitenlandseZaken, op vragen van de leden Apostolou en Koenders (beiden PvdA)

Vraag 1

Kent u de internationale campagne voor de heropening van de Theologische School van Chalki bij Istanbul, die sinds 1971 door de Turkse autoriteiten is gesloten?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening van de campagnevoerders dat het gesloten houden van deze Theologische School een beperking van de godsdienstvrijheid en de vrijheid van godsdienstonderwijs inhoudt en bovendien indruist tegen internationale mensenrechten verdragen? Op grond waarvan verbiedt de Turkse regering het functioneren van deze school?

Antwoord 2

Ja, zowel het internationaal verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten als het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens garanderen het recht om godsdienst te belijden of tot uitdrukking te brengen in erediensten en in onderricht.

In 1971 heeft het Turkse Constitutionele Hof bepaald dat onderwijs door privé-scholen in strijd is met de grondwet. De Turkse grondwet stelt terzake dat onderwijs gebaseerd dient te zijn op de grondbeginselen van de Turkse staat en onder supervisie en controle van de Turkse staat dient te vallen. Relevante grondbeginselen van de Turkse staat in dit verband zijn: eenheid van de staat en het seculiere karakter van de staat.

Naar aanleiding van het arrest van het Constitutionele Hof heeft het Turkse ministerie van onderwijs een decreet uitgevaardigd op grond waarvan privé-scholen, waaronder de school van Chalki, zijn gesloten.

Vraag 3

Onderschrijft u het pleidooi dat de Theologische School van Chalki een wezenlijke functie vervult voor de scholing en training van geestelijke leiders van het oecumenische patriarchaat als centrum van de oosters orthodoxe christelijke traditie?

Antwoord 3

De school van Chalki heeft ongetwijfeld tot het moment van sluiting 31 jaar geleden, een dergelijke functie kunnen vervullen.

Vraag 4

Bent u bereid er bij de Turkse regering op aan te dringen om de sluiting van de Theologische School van Chalki ongedaan te maken en de heropening daarvan op korte termijn toe te staan?

Antwoord 4

Nederland dringt er regelmatig bij de Turkse autoriteiten op aan te voldoen aan de politieke Kopenhagen criteria (hetgeen een voorwaarde is om tot de EU te kunnen toetreden). Eén van de criteria stelt onder meer dat de mogelijkheden vergroot moeten worden om van het recht van godsdienstvrijheid te kunnen genieten. In eerstvolgende bilaterale contacten zal de sluiting van de school van Chalki in dit kader worden aangekaart.


Kenmerk

Blad /3

===