Lankhorst Public Relations

1.000 gasten op de Brilliance of the Seas

Vrijgegeven voor publicatie
Den Haag, 8 juli 2002

Nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean Cruises Ltd. in Amsterdam

Ruim 1.000 gasten bezoeken Brilliance of the Seas

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2002 heeft het nieuwste schip van Royal Caribbean International, de Brilliance of the Seas, een onverwachts bezoek gebracht aan Amsterdam. Ruim 1.000 gasten hebben de nacht van zaterdag op zondag een `cruise to nowhere' gemaakt. Ruim twee jaar heeft het team van de Meyerwerft in Papenburg (en Eemshaven) gebouwd aan dit nieuwe cruiseschip. Royal Caribbean International investeert ruim US $ 590 miljoen (circa 590 miljoen) in dit nieuwe schip. Ruim US $ 9 miljoen hiervan is besteed aan kunstwerken. Op het laatste moment kon de bouw sneller worden afgerond dan verwacht. Van deze meevaller profiteerde Amsterdam én de West-Europese reiswereld (incl. 700 Nederlandse gasten) omdat de directie van de rederij op zeer korte termijn heeft besloten de Brilliance of the Seas twee dagen naar Amsterdam e.o te laten afvaren.

Op 13 juli wordt ze in Harwich gedoopt en op 15 juli vaart ze vanuit deze Engelse havenstad naar de Noorse Fjorden (7 nachten). Amsterdam wordt tijdens deze reis ook aangedaan. Daarna maakt ze een rondje om Groot-Brittannië in combinatie met de Noorse Fjorden (12 nachten) en vervolgens staan drie afvaarten van elk twaalf nachten naar Scandinavië en Rusland op het programma. Na deze Baltische-verkenningen begint ze op 8 september aan de Transatlantische oversteek van Harwich naar Boston. Een tweepersoonsbinnenhut op de 13-daagse Baltische afvaart kost circa
1.869,- per persoon (cruise only). Wie deze reis in de Royal Suite wil logeren betaalt een kleine 15.000,- per persoon . De Brilliance of the Seas is het tweelingzusje van de Radiance of the Seas. Zij bezocht Amsterdam in het voorjaar van 2001.

Amsterdam laat een (cruise)veer
Als gevolg van de aanslagen in New York, vorig jaar september, hebben veel Amerikaanse rederijen hun vaarschema's voor deze zomer aangepast. Slechts een fractie van het normale aantal internationale cruiseschepen vaart op dit moment in de Europese wateren. Ook de Amsterdamse haven heeft te lijden onder deze ontwikkeling. De 23 schepen die voor 2002 staan gepland vormen een schril contract met de komst van de 99 luxe schepen in 2001.Gemiddeld genereren middenstand en diverse toeleveranciers in de haven per aanleggend cruiseschip een omzet van circa 450.000. Amsterdam en de haven zien dit jaar ruim 34,3 miljoen Euro aan hun neus voorbij gaan. Een deel van de omzet is weggevloeid naar andere Europese havens zoals Harwich. Het grootste deel van dit Amsterdamse omzetverlies wordt nu elders in de wereld, met name in het Caraïbisch gebied weer goed gemaakt.Ook in dit licht is de onverwachte komst van de Brilliance of de Seas naar Amsterdam een bijzonder heugelijk feit.

Europa gloort weer bij Royal Caribbean International Ondanks deze economische ontwikkelingen is de directie van Royal Caribbean Cruises Ltd. positief gestemd over het cruisejaar 2002. De Amerikaanse economie herstelt zich sneller dan verwacht. De rederij heeft besloten om de presentatie van de Navigator of the Seas (Voyager Class) te vervroegen van voorjaar 2003 tot vóór kerst 2002. Dit is een duidelijk teken dat de cruiseleiding vertrouwen heeft in een gezond herstel van de reismarkt. Voor de zomer van 2003 heeft Royal Caribbean International op dit moment drie schepen gepland voor de Europese wateren. In 2001 voeren vijf schepen in ons werelddeel, deze zomer (2002) geeft, naast de genoemde afvaarten van de Brilliance of the Seas, alléén de Splendour of the Seas van Royal Caribbean International acte de présence in Europa. Haar vaste havenstad is Barcelona.

Drijvende Internetcafés
De Brilliance of the Seas biedt haar gasten weer vele unieke extra's. Eén ervan is de mogelijkheid om vanuit iedere hut te kunnen internetten en e-mailen. Daarnaast zijn er twee internetcafés aan boord: Royal Caribbean On-line.
Wekelijks maken ruim 23.000 gasten één of meerdere malen gebruik van de internetvoorzieningen op één van de vijftien Royal Caribbean-schepen. Het aantal van1050 luxe hutten omvat 813 buitenhutten waarvan er 580 een privé balkon hebben. Tien hutten hebben diverse voorzieningen voor gasten met een handicap (o.a. rolstoelgebruikers) én de hutnummers zijn ook in braille op de deuren aangebracht.

Het klassiek ingerichte Minstrell-restaurant biedt plaats aan maximaal 1229 gasten. Verder uitgebreid is het concept `intiem dineren'. Wie een bijzondere avondmaal met zijn reispartner wil delen kan gebruik maken van de twee a la à carte specialiteiten restaurants: The Chops Grille (steakhouse) en Portofino (Italiaanse keuken). Voor deze restaurants betalen de gasten een toeslag van US $ 25,- per maaltijd per persoon.
In het drie niveaus tellende Pacifica Theater is plaats voor 915 gasten (een alternatieve opstelling omvat 876 vaste stoelen en 24 plaatsen voor gasten in rolstoelen). In deze sfeervolle ambiance worden iedere avond internationale shows, cabaret en/of musicals opgedragen. Liefhebbers van avontuur kunnen de klimwand in de schoorsteen op dek dertien eens proberen. Een unieke ervaring met dito uitzicht zijn de beloning voor deze inspanning. Relaxen doet u in Afrikaanse sfeer, het fitness centrum is uitgerust met maar liefst 44 cardio-apparaten. De nieuwste films en `evergreens van het witte doek' worden gedraaid in de huisbioscoop.

Voor informatie over cruisemogelijkheden van Royal Caribbean International kunt u contact opnemen met generaal agent AMCA (AMerican Cruise Agent), Weissenbruchstraat 70, 2596 GK Den Haag, telefoon 070-3141555, fax 070-3141550,

Website: http://www.amca.nl, e-mail: amca@amca.nl.

Noot aan de redactie (