Fontys


maandag 8 juli 2002

Studenten van Fontys Hogescholen in Venlo vallen in de prijzen

Drie studenten van Fontys Hogescholen in Venlo werden tijdens de diploma-uitreiking op vrijdag 5 juli verrast met een geldprijs en een oorkonde. Zij verdienen deze prijs met hun bijzondere afstudeeronderzoeken.

De prijswinnaars Rene Heemskerk uit Ridderkerk en Rob Hillekens uit Reuver studeren beide aan Fontys Hogeschool Bedrijfskunde en Logistiek in Venlo. Beide ontvingen op de diploma-uitreiking op vrijdag 5 juli een geldprijs van vijfhonderd euro voor hun opvallende afstudeeronderzoek. De VA-prijs ofwel de Frans Maasprijs, werd uitgereikt aan René Heemskerk die de Europese Opleiding Logistiek Management gevolgd heeft. Heemskerk heeft zijn afstudeeropdracht uitgevoerd bij Stago BV/Lexel Germany te Hoorn, leverancier op het gebied van het installeren van telecom, datacom en krachtinstallaties in professionele IT-gebouwen. Heemskerk onderzocht of de logistieke kosten met vijftien procent omlaag kunnen en een betere service geleverd kan worden.

Besparing
De titel van zijn bekroonde werk is: 'Supply Chain Reengeneering. Reducing costs through horizontal integration. Heemskerk heeft volgens de jury op basis van een theoretische verkenning het belang van een goede customer service voor het bedrijf aangetoond. Hij heeft de optimale locatie voor het magazijn Duitsland bepaald en had daarnaast nog drie alternatieve voorstellen. Uiteindelijk blijkt de integratie van de magazijnen van twee bedrijven binnen Lexel een jaarlijkse besparing van 270.000,- euro op te leveren en dat is 15,4 procent van de totale logistieke kosten. De jury noemt zijn onderzoek een gedegen studie met als resultaat een praktisch onderbouwd advies voor Lexel. Heemskerk heeft in een korte periode het probleemgebied van Lexel van meerdere kanten belicht en goed gebruik gemaakt van een modelmatige aanpak en de beschikbare theorie. Dit alles is vastgelegd in een goed geïllustreerde en kernachtige rapportage waarvoor hij het cijfer 9 kreeg.

Lonkend toekomstperspectief
Een student van de opleiding Logistiek en Technische Vervoerskunde, Rob Hillekens, won de Limburg-Logistiekprijs. Deze prijs is ter beschikking gesteld door de Stichting Voortgezet Handelsonderwijs. Hillekens heeft zijn afstudeeropdracht uitgevoerd bij Leolux Meubelfabriek BV in Blerick/Venlo. Dit bedrijf ontwerpt en produceert luxe zitmeubelen. De opdracht bestond uit een onderzoek naar een nieuw te realiseren centrale expeditie en de gevolgen hiervan voor de fysieke indeling van de afdelingen productie en logistiek. Leolux wenst vanwege de spreiding van de gebouwen de expeditie te rationaliseren. Hillekens heeft volgens de jury overtuigend laten zien welke mogelijkheden het bedrijf daarbij heeft. Hij heeft in zijn afstudeerwerk met als titel 'Onderzoek naar een centrale expeditie de alternatieven zowel vanuit logistiek oogpunt als vanuit economisch oogpunt grondig uitgewerkt en doorgerekend. Hillekens heeft volgens de jury zelfs buiten de opdracht om een onverwacht lonkend toekomstperspectief geschetst. Daarnaast is de manier waarop Hillekens over zijn werk heeft gerapporteerd volgens de jury uitzonderlijk. Het schriftelijk rapport is zeer goed verzorgd, de mondelinge presentatie zat geraffineerd en mooi in elkaar. En bij dit alles blijft hij steeds to the point. Het eindresultaat is beloond met het cijfer 8,8.

Prototypes
Het afstudeerwerk van Maurice Billekens, student aan Fontys Technische Hogeschool Venlo, is bekroond met de Professor Niesten-prijs beschikbaar gesteld door werving- en selectiebureau Avance. De prijs bedraagt duizend euro. De jury bestond uit de volgende personen: Dr. Ir. A. Westland (Océ-Technologies B.V. Venlo), Ir. J. de Kluijvert (EDEA, Geleen) en Ir. M. v/d Woude (Technische Universiteit, Eindhoven). Het afstudeerwerk van Billekens heeft de titel The world of safety, Steering wheel column with integrated crash structure voor Toyota Motorsport GmbH, Keulen en betreft de gewichtsvermindering van een onderdeel van de stuurkolom van een F1 raceauto, met behoud van torsiestijfheid en botsveiligheid. Wat opvalt aan het werk van Billekens is de grote omvang ervan, dat alle ontwerpkeuzes goed zijn onderbouwd (o.a. door EEM-berekeningen), dat het ontwerp uitstekend gedocumenteerd is met behulp van tekeningen en berekeningen en dat hij erin geslaagd is om nog binnen de afstudeerperiode enkele prototypes te fabriceren, zodat het ontwerp daadwerkelijk beproefd kon worden. De jury heeft daarnaast veel waardering voor zijn inzet en enthousiasme, die ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het bijzondere bereikte resultaat.