Ingezonden persbericht


Nijmegen, 29 juni 2002

PERSBERICHT

Weense organist speelt Nederlandse première

Op dinsdag 9 juli geeft de Weense organist Roman Summereder een orgelconcert in de Sint Stevenskerk. Summereder was in zijn vroege loopbaan prijswinnaar van het Internationaal Orgelconcours Rijnstreek in Nijmegen. De musicus die ruime ervaring heeft met het spelen van premières, komt in Nijmegen ook met een primeur: Resurrexit van de Weense componist Michael Radulescu is dinsdag voor het eerst in Nederland te beluisteren. Het concert begint om 20.30 uur. Iedere dinsdagavond tot en met 10 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren. De entree bedraagt 5 euro of 4 euro met korting; vijf concerten naar keuze kosten 20 respectievelijk 16 euro.

Roman Summereder houdt er in Europa een uitgebreide internationale concertpraktijk op na: Hij speelde tijdens internationale orgelweken en concertcycli in Toulouse, Zürich, Hamburg, Lübeck, Kopenhagen Haarlem. Zijn repertoire bestrijkt een dwarsdoorsnede van de gehele muziekgeschiedenis. Wel legt hij het zwaartepunt op de orgelmuziek van de twintigste eeuw. De veelzijdigheid aan stijlen en de rijkdom aan contrasten fascineert hem.

Summereder heeft ruime ervaring met wereldpremières en nationale premières. In zijn woonplaats speelde hij vele Oostenrijkse premières, onder meer van de Nederlandse componisten Ton de Leeuw, Daan Manneke en Jan Welmers. In zijn concert in de Stevenskerk geeft Summereder blijk van zijn voorliefde voor premières. Hij speelt de Nederlandse première van Resurrexit van de Oostenrijkse componist Michael Radulescu, een compositie uit 2001. Daarnaast speelt hij Laudate Dominum van Jan Welmers, de compositie die hij in de jaren tachtig als eerste in Oostenrijk vertolkte.
Beide componisten zien muziek in nauw verbondenheid met de natuur en het universum. Muziek is spiritueel en religieus. En de klank van een liefst groot orgel en de werking van de akoestiek in een grote ruimte zijn voor hen bij uitstek ingrediënten om het bovenmenselijke van muziek te ervaren. Zo zijn in snel tempo herhaalde muziektonen niet langer afzonderlijk te horen, maar vormt de akoestiek ze om tot een klankvibratie.

Summereder wisselt de twintigste-eeuwse muziek af met composities van Mendelssohn-Bartholdy, Schmidt en Bach. Daarmee toont de musicus zijn eigen veelzijdigheid, en de veelzijdigheid van de muziekliteratuur. Zo behoren de orgelsonates van Mendelssohn- Bartholdy misschien wel tot de beste en meest volmaakte composities uit de eerste helft van de 19e eeuw. Mendelssohn schiep met de koraalsonate een nieuwe vorm. Hierin staat een koraalmelodie centraal die in de overige stemmen omspeeld en afgewisseld wordt met een tweede muzikaal thema. Summereder speelt Sonate in f-moll, opus 65/1 Hierin klinkt als melodie het koraal Was mein Gott wil g'scheh allzeit.


---

***
Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jenneke van de Streek, tel 024-3788696/070-3305507

Jenneke van de Streek
e-mail j.streek@medischvandaag.nl
tel.024-3788696 prive/070-3305507 werk
fax 024-3788696 /070-3305510
Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 1140
6546 RG Nijmegen