VVD

Nieuws

9 jul 2002 - China wil met EU over Tibet praten

China zegt Elly Plooij (voorzitter Chinadelegatie Europarlement) open dialoog over Tibet toe

De voorzitter van het Nationale Volkscongres Li Peng heeft tijdens een bezoek van de China-delegatie van het Europees Parlement verklaard bereid te zijn met de Europese Unie een serieuze dialoog aan te gaan over de mensenrechtenproblematiek en de positie van Tibet.

In gesprek met Elly Plooij, voorzitter van de EP-delegatie, benadrukte Li Peng dat China prioriteit geeft aan versterking van de relatie met de Europese Unie. "China erkent de belangrijke internationale rol van de EU en streeft versterking van de dialoog na in het belang van de wereldvrede, stabiliteit en ontwikkeling."

Ook werd gesproken over de economische betrekkingen met Taiwan. Volgens Elly Plooij blijkt uit gesprekken met vice-premier Qian Qichen dat China er veel aan gelegen is de economische betrekkingen met Taiwan te verbeteren.

"Opvallend is de toenemende flexibiliteit van de Chinezen om politieke en economische onderwerpen van elkaar te scheiden. Daarmee neemt de druk op Taiwan toe de handelsrelaties met China te verbeteren en oude embargo's op transport en posterijen op te heffen."

De China-delegatie van het Europees Parlement is op bezoek in China en Tibet tot zondag 14 juli.