European Commission

IP/02/1025

Brussel, 09 juli 2002

De Commissie keurt de overname van Bernheim-Comofi door Fortis goed

De Europese Commissie heeft de voorgenomen acquisitie van de Belgische onderneming Bernheim-Comofi door de Belgisch-Nederlandse onderneming Fortis AG goedgekeurd. De transactie heeft vooral betrekking op vastgoedactiviteiten en betaalde openbare parkeerruimten. De Commissie heeft de gevolgen van de transactie voor de mededinging in België en Nederland onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat de transactie geen aanleiding geeft tot mededingingsbezwaren.

Fortis AG vormt een onderdeel van het Belgisch-Nederlandse concern op het gebied van financiële diensten Fortis Group, die actief is op het gebied van verzekeringen, het bankbedrijf en beleggingsbeheer. Fortis AG is een verzekeringsmaatschappij die zich zowel met levensverzekering als met schadeverzekering bezighoudt. Tevens is zij actief op het gebied van vastgoedbeheer.

Bernheim-Comofi SA is, voornamelijk in België, actief in de vastgoedsector. De onderneming houdt zich bezig met de ontwikkeling, met verhuur en met beheer van onroerend goed. De onderneming exploiteert tevens, via haar dochteronderneming Interparking, openbare parkeerruimten.

De Commissie heeft vastgesteld dat de transactie geen significante invloed zal hebben op de onroerend goed-markten in België of Nederland. Dit komt doordat de activiteiten van de partijen ter zake, en de mate waarin deze elkaar overlappen, beperkt zijn.

Interparking heeft een sterke positie op de Belgische markt voor de exploitatie van betaalde openbare parkeerruimten, met name in Brussel. De fusie zal evenwel geen verandering brengen in de concurrentiesituatie op de markt, omdat Interparking de twee parkings die Fortis in Brussel bezit, reeds exploiteert.