EIM BV

EIM: Meer zorgen bij starters, ondanks plezier in het werk

Veel nieuwe ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (MKB) hebben zorgen over de bedrijfsvoering. Niet-tijdige betaling door klanten is het grootste knelpunt. Tekort aan (gekwalificeerd) personeel is na een aantal jaar een nijpend probleem bij starters. Zij steken meer tijd in hun bedrijf. Desondanks is het plezier in het werk niet afgenomen en een meerderheid van de starters ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Dit blijkt uit onderzoek door EIM.

Bovenstaande resultaten komen uit onderzoek onder de deelnemers aan het EIM-starterscohort 1998. Zowel kort na de start als ruim drie jaar later hebben 239 ondernemers aan het onderzoek meegedaan.

Knelpunten
Op het financiële vlak worden in de loop van de beginjaren door meer ondernemers knelpunten ervaren. Het grootste knelpunt is niet-tijdige betaling door klanten, een probleem dat ook bij de start al vaak werd genoemd. In de loop der tijd baart ook de liquiditeitspositie vaker zorgen. Enige jaren na de start van het bedrijf wordt bovendien vaker melding gemaakt van tekort aan personeel en van moeite bij het aantrekken van gekwalificeerd personeel.

Weliswaar hebben meer ondernemers sinds de start een of meer werknemers in dienst genomen, maar het aandeel starters met personeel blijft nog steeds laag. Meestal gaat het om slechts één of enkele medewerkers. De ondernemers zijn zelf steeds meer tijd in het bedrijf gaan steken: van veel starters is de hoeveelheid vrije tijd in de loop van de jaren afgenomen. De levenspartner van de ondernemer is voor veel ondernemers een belangrijke steun. In drie op de tien bedrijven werkt de levenspartner van de ondernemer mee.

Mee- en tegenvallers
De meeste ondernemers hebben meer plezier in hun werk dan zij bij de start verwachtten. Vier op de tien is dit aspect zeer meegevallen. Het inkomen uit het bedrijf valt een kleine meerderheid mee. Een grote minderheid starters geeft aan dat het inkomen hen is mee- noch tegengevallen. Een grote groep geeft aan dat de risico's die men als ondernemer loopt en de lichamelijke inspanning hun mee- noch tegengevallen is. De psychische inspanning scoort negatiever: deze is een op de vier ondernemers tegengevallen. De beperkte hoeveelheid vrije tijd valt meer dan eenderde van de ondernemers zeer tegen.

Vertrouwen in de toekomst
Ondanks de knelpunten ziet de overgrote meerderheid van de ondernemers de toekomst van het bedrijf met vertrouwen tegemoet. De groep ondernemers die pessimistisch is, is dan wel toegenomen, maar nieuwe ondernemers onderscheiden zich wat toekomstverwachting betreft niet meer van de ondernemers die hun zijn voorgegaan.

Informatie
Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met EIM, Anne Bruins: 079 341 36 34. Meer informatie over dit onderzoek vindt u in het bericht 'De eerste jaren van startende ondernemers' op de website www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.


09 jul 02 09:31