Gemeente Voorburg-Leidschendam


Snelle start bodemsanering Leidsenhage

Persbericht Leidschendam-Voorburg, 8 juli 2002

---

Leidschendam-Voorburg wil snelle start bodemsanering Leidsenhage

Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg willen dat de grondwaterverontreiniging onder een deel van winkelcentrum Leidsenhage binnen vier jaar wordt aangepakt. Zij zijn het niet eens met het provinciebestuur van Zuid-Holland dat heeft bepaald dat de sanering pas hoeft te beginnen in 2015. De gemeente zal de provincie dan ook haar bezwaren tegen dit uitstel kenbaar maken en vragen het tijdstip te vervroegen. Uitstel werkt volgens de gemeente kostenverhogend.

Vluchtige stoffen
De verontreiniging van het grondwater nabij Berberis in winkelcentrum Leidsenhage kwam ruim twee jaar geleden aan het licht toen de koper van een perceel aan Jasmijn de bodem onder de winkel liet onderzoeken. Hieruit bleek dat het grondwater verontreinigd is met vluchtige organische chloorverbindingen. Nadere onderzoeken van de voormalige gemeente Leidschendam en de provincie Zuid-Holland hebben aangetoond dat het grondwater sterk verontreinigd is met de vluchtige stoffen tetra-chlooretheen (ofwel PER) en vinylchloride en dichlooretheen, de afbraakproducten van PER. De stomerij aan Berberis is het enige bedrijf in Leidsenhage dat deze stoffen gebruikt.

Binnenlucht
Het verontreinigde gebied beslaat ongeveer 2400 vierkante meter en spreidt zich uit, tot een diepte van elf meter, onder acht panden aan Berberis, Jasmijn, Egelantierhof en Liguster.

In de acht panden is de binnenlucht enkele keren onderzocht. In twee gevallen is vinylchloride aangetoond; de aangetroffen concentraties liggen echter ver beneden de norm en leveren dan ook geen gevaar op voor de volksgezondheid. Omdat de omstandigheden kunnen wisselen is regelmatige controle van de binnenlucht wenselijk. De verontreiniging verspreidt zich horizontaal via het grondwater.

Biologisch
Uit de onderzoeken blijkt ook dat de verontreiniging niet hoeft te worden afgegraven. De stoffen lossen op in het grondwater en hechten zich niet aan vaste stoffen. De sanering van het grondwater kan via een moderne saneringstechniek plaatsvinden, op basis van biologische afbraak van de verontreinigingen. Met deze zogenoemde biorestauratie-methode zal de verontreiniging binnen drie jaar voldoende zijn afgebroken. De kosten voor deze saneringswijze liggen tussen de 350.000 en 400.000 euro.

Uitstel
De provincie bepaalt urgentie en tijdstip van sanering. De sanering is urgent vanwege het actuele risico van verspreiding via het grondwater. Omdat er naar schatting minder dan 1000 kubieke meter verontreinigd grondwater per jaar bijkomt, is volgens de provincie uitstel van de start van de sanering mogelijk tot 2015.

De gemeente is het daar niet mee eens. De kosten zullen toenemen, omdat tot het tijdstip van sanering controle van de binnenlucht in de panden gewenst is. Bovendien wordt het te saneren gebied groter door de verspreiding van de verontreiniging via het grondwater.

Uitstraling
Voor de veroorzaker van de verontreiniging kan het toekennen van een lagere urgentie een argument zijn om de sanering zo lang mogelijk uit te stellen.
Daarnaast speelt de publieke functie van de locatie een rol; ook al zijn er geen gezondheidsrisicos voor het winkelend publiek, de langdurige aanwezigheid van een verontreiniging heeft gevolgen voor de uitstraling en de aantrekkingskracht van het winkelcentrum. Het gemeentebestuur zal dan ook zijn bezwaren tegen de uitgestelde sanering kenbaar maken bij gedeputeerde staten van Zuid-Holland.