Centrum voor Arbeidsverhoudingen

ABVAKABO FNV

Principeakkoord voor de CAO-ziekenhuizen

De bonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FHZ, NU'91 en De Unie Zorg en Welzijn hebben met de werkgeversvereniging NVZ een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de ziekenhuizen. In 18 maanden krijgen de medewerkers een loonsverhoging van in totaal 4 procent. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering met 1,6 procent verhoogd. Ook op secundair gebied zijn er goede afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over de verbetering van de positie van leerlingen, waardoor de sector aantrekkelijker wordt voor schoolverlaters en er komt een landelijke OR-verkiezingsdag.

Het akkoord is dit jaar zonder acties, maar wel na een noodzakelijke adempauze tot stand gekomen. Vorig jaar is er nog hard en langdurig actie gevoerd voor de CAO.

De bonden zijn tevreden over het resultaat en leggen het akkoord met een positief advies voor aan bestuur c.q. de leden. De CAO voor de ziekenhuizen geldt voor ongeveer 170.000 werknemers. Hoofdlijnen van het akkoord

o De CAO heeft een looptijd van 18 maanden: van 1 juli 2002 tot 1 januari 2004.
o De lonen worden per 1 juli 2002 structureel verhoogd met 3 procent. o Per 1 januari 2003 worden de lonen structureel verhoogd met 1 procent.
o De eindejaarsuitkering wordt in 2002 met 0,6 procent verhoogd en in 2003 met 1 procent. De
(structurele) eindejaarsuitkering is op dit moment 3,4 procent. Eind 2003 is dat 5 procent.
Hiermee is een verdere stap gezet naar een volledige 13e maand. o Het werknemersdeel van de PGGM-premie wordt per 1 januari 2003 verlaagd van 57 procent naar 55 procent.
o Ziekenhuizen die op 1 januari 2003 het nieuwe functiewaarderingssysteem nog niet hebben
ingevoerd, betalen hun werknemers maandelijks een toeslag. Deze toeslag bedraagt 5 procent van het bruto maandloon. o De stagevergoeding voor studenten wordt met 10 procent verhoogd van 249,50 naar 275 euro.
o Voor HBO-V-duaal leerlingen is afgesproken dat lestijd werktijd wordt, tenzij de leerlingen
aanspraak kunnen maken op studiefinanciering.
o Voor studenten die een tweede opleiding volgen, is afgesproken dat zij worden ingeschaald in de aanloopschaal van de functie waarvoor zij worden opgeleid.
o De werkgeversbijdrage voor kinderopvang wordt tenminste 0,56 procent van de loonsom van de instelling. Hiermee kan de kinderopvang fors uitgebreid worden, waardoor de wachtlijsten voor de kinderopvang naar verwachting zullen verdwijnen.
o De onregelmatigheidsvergoeding (ort) voor de nachtdiensten wordt met 3 procent verhoogd.
In het kader van het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden kunnen medewerkers jaarlijks
verzoeken 10 procent meer of minder te werken.
o De roosters voor medewerkers die onregelmatige diensten draaien moeten voortaan een maand van tevoren bekend worden gemaakt (was 2 weken).
o In 2004 wordt een nieuwe arbeidsbelevingsonderzoek onder het personeel in de ziekenhuizen gehouden.
o Er komt een onderzoek naar de wenselijkheid en haalbaarheid van de persoonlijke
ontwikkelingsrekening (POR) voor medewerkers.
o Ziekenhuizen moeten dit jaar nieuwe contracten afsluiten met Arbo-diensten over reïntegratie van werknemers. In de CAO komen kwaliteitseisen te staan waar de contracten aan moeten voldoen. o In november 2003 komt er voor het eerst een landelijke OR-verkiezingsdag in de ziekenhuizen.
o In het kader van de internationale solidariteit komt er in 2003 wederom een bedrag beschikbaar van 68.000 euro.

De CAO ziekenhuizen is de vijfde grote CAO in de zorg die dit jaar wordt afgesloten. Eerder zijn de CAO's voor de Academische Ziekenhuizen, de Verpleeg- en Verzorgingshuizen, de Thuiszorg en de GGZ al overeengekomen.
De onderhandelingen over de laatste grote zorg-CAO, voor de Gehandicaptenzorg, beginnen na de zomer.


---