Ingezonden persbericht

Net voor de start van toeristisch project "Veen en Van Gogh"

Afbouw en inrichting Van Gogh Huis te
Nieuw-Amsterdam eind september klaar

Het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam wordt afgebouwd en gaat eind september definitief open. De Stichting van Gogh & Drenthe heeft deze week aan de aannemer opdracht gegeven voor het uitvoeren van de hiervoor noodzakelijke werkzaamheden. Onder leiding van de Emmer architect ir. Johan Hamminga moet het bezoekerscentrum bij het Van Gogh Huis de komende twee maanden worden afgewerkt.

Op basis van de nu voorliggende planning moet het Van Gogh Huis eind september definitief de deuren openen. Dat is precies voor de start van het cultuur-toeristische project van de provincie Drenthe "Veen en Van Gogh". Dit project wordt begin oktober gepresenteerd

Het stichtingsbestuur kon de opdracht tot realisatie van het bezoekerscentrum geven, doordat de provincie Drenthe en de gemeente Emmen definitief een financiële bijdrage aan het Van Gogh Huis hebben toegezegd. Bij de nu verstrekte opdracht is nog geen rekening gehouden met de mogelijke bijdrage van de gemeente Coevorden aan het project.

Het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam - het voormalige logement Scholte - was eind 1883 zo'n twee maanden de verblijfplaats van Vincent van Gogh. Vanuit zijn kamer op de eerste etage aan de voorzijde van het logement verkende hij Zuidoost Drenthe. Hij schetste er en schilderde er onder andere De Turfboot met twee figuren (Drents Museum). Het werd de basis voor zijn later zo succesvolle schilderscarriere. Tijdens zijn verblijf in Nieuw-Amsterdam nam Van Gogh het besluit dat hij kunstschilder wilde blijven. Het Van Gogh Huis geeft een beeld van Van Gogh in Zuidoost Drenthe en van Zuidoost Drenthe ten tijde van het verblijf van Van Gogh. Het Van Gogh Huis werkt op het gebied van culturele activiteiten samen met het onlangs geopende cultuurcentrum De Koppelschleuze in het Duitse Meppen.