Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Reader Community care and psychiatric rehabilitation

Onlangs verscheen bij het Geneva Institute on Psychiatry het boek Community care and psychiatric rehabilitation for persons with serious mental illness. Deze reader, waaraan werd meewerkt door het Trimbos-insituut, biedt een overzicht van de huidige kennis op het gebied van de zorg voor en rehabilitatie van mensen met ernstige psychische beperkingen. Daartoe zijn 57 publicaties uit de internationale vakliteratuur gebundeld die tezamen een beeld geven van de belangrijkste achtergronden, concepten, praktijkvormen en onderzoeksbevindingen in dit werkveld.
De publicatie is één van de eindproducten van het project `Professional development for trainers in long-term care in Central and Eastern Europe'. Dit project was erop gericht de deskundigheid van GGZ-hulpverleners in Midden- en Oost-Europese landen op voornoemde terreinen te bevorderen. Samenwerkingspartners waren GGZ Nederland, het Geneva Initiative on Psychiatry, STORM Rehabilitatie en het Trimbos-instituut. De reader is gebruikt als studiemateriaal voor deelnemers aan het in dit project ontwikkelde trainingsprogramma. Sinds kort is de publicatie nu, zowel in het Engels als in het Russisch, beschikbaar voor geïnteresseerden die zich in genoemde werkvelden willen verdiepen.
De reader is in vier secties opgedeeld. Sectie 1 biedt een overzicht van centrale concepten en thema's in de zorg voor en rehabilitatie van mensen met ernstige psychische beperkingen, en schetst de posities van de belangrijkste partijen in dit werkveld. In sectie 2 worden tien belangrijke componenten van een zorg- en rehabilitatieprogramma behandeld. Sectie 3 bevat literatuur over zes integrale zorgprogramma's voor onderscheiden subgroepen. Tot slot wordt in sectie 4 aandacht besteed aan organisatorische kwesties in de zorg en aan de implementatie van op wetenschappelijke studies gebaseerde kennis en `best practices' op dit gebied.

De reader Community care and psychiatric rehabilitation for persons with serious mental illness (Jaap van Weeghel, ed.) kost ¤ 65, en kan worden besteld bij: Geneva Initiative on Psychiatry (GIP), Postbus 1282, 1200 BG Hilversum. Tel: (035) 683 87 27, Fax: (035) 683 36 46, e-mail: gip@geneva-initiative.org

* Jaap van Weeghel jweeghel@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11