Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Oprichting Landelijk Platform Kenniscentra in de GGZ

Op 13 juni werd in contrescentrum Hoog-Brabant in Utrecht de tweede landelijke bijeenkomst gehouden van (initiatieven voor) kenniscentra in de GGZ. Tijdens deze bijeenkomst is besloten een Landelijk Platform Kenniscentra in de GGZ op te richten. Het gaat niet om een zware organisatorische structuur, maar om een praktisch netwerk, ondersteund door het landelijk kennisinstituut. Belangrijkste doelen van het Platform zijn: ervaringen uitwisselen, samenwerking/afstemming, concrete punten samen oppakken, communicatie met het landelijk kennisinstituut, een stem naar buiten vormen.
Inmiddels zijn er ongeveer 35 initiatieven voor kenniscentra in de GGZ bekend. Hiervan zijn er vijf formeel als kenniscentrum aangewezen door het ministerie van VWS. Dat zijn de kenniscentra voor eetstoornissen, arbeid en psyche, kinder- en jeugdpsychiatrie, ouderenpsychiatrie en interculturalisatie. Daarnaast lopen er bij het ministerie nog aparte trajecten voor het instellen van een expertisecentrum forensische psychiatrie en een kenniscentrum psychosociale hulp bij rampen. Tijdens de bijeenkomst van 13 juni is een publicatie verspreid waarin informatie wordt gegeven over veertien initiatieven voor kenniscentra in de GGZ. Voorafgaand aan de bijeenkomst van 13 juni is onder de (initiatieven voor) kenniscentra een inventarisatie uitgevoerd, waaruit bleek dat er grote behoefte bestaat om over een scala van onderwerpen met elkaar van gedachten te wisselen en samenwerkingsafspraken te maken. Belangrijke thema's zijn: de organisatorische opbouw van een kenniscentrum, samenwerking/afstemming tussen kenniscentra, financiering en beleid rond kenniscentra, gebruik ICT/websites van kenniscentra, kennisoverdracht door kenniscentra, methodieken en instrumenten.
Uitgebreid is gesproken over de wensen en mogelijkheden tot ondersteuning van de kenniscentra. Aansluitend daaraan is besloten tot het oprichten van een Landelijk Platform Kenniscentra GGZ. Het Trimbos-instituut zal op korte termijn een eerste werkplan voor het Platform opstellen. Daarnaast functioneert het Trimbos-instituut als informatiepunt voor en over kenniscentra in de GGZ.

Het verslag van de tweede landelijke bijeenkomst van kenniscentra is op te vragen bij het secretariaat van het programma Programma's en Richtlijnen, Marja van der Meulen (030) 297 11 00.
* Henk Verburg hverburg@trimbos.nl

* Geurt v.d. Glind gglind@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11