---


---

Amerikaanse vliegtuigen op Leeuwarden

09-07-2002

Op de vliegbasis Leeuwarden zijn gisteren (8 juli) zes F-15 Eagle jachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht aangekomen. De toestellen, afkomstig van de Amerikaanse basis Lakenheath in Groot-Brittannië, blijven tot 19 juli op de Friese vliegbasis voor de "Fighter Weapons Instructor Training". Dit is een internationale opleiding voor F-16 wapeninstructeurs. De Amerikaanse vliegtuigen treden tijdens hun verblijf in Leeuwarden op als oefenvijand voor de negen cursisten van de wapeninstructeurscursus.

De "Fighter Weapons Instructor Training 2002" is 11 juni begonnen met een fase waarin de nadruk ligt op het luchtgevecht (air-to-air). Nadat de cursisten uit Nederland, Noorwegen en België de theorie hiervoor hebben afgerond, zijn ze momenteel bezig met het praktijkdeel. Dit duurt tot 23 augustus.

De "Fighter Weapons Instructor Training" is in de jaren tachtig ontstaan en een initiatief van de vier oorspronkelijke Europese F-16 landen, Nederland, België, Denemarken en Noorwegen. De opleiding wordt periodiek gegeven. Wapeninstructeurs zijn binnen een F-16 squadron deskundigen op het gebied van de beschikbare bewapening en de manier waarop deze het beste gebruikt kan worden. (fotos: Joachim de Ruyter) Ministerie van Defensie