Ingezonden persbericht


Nokia meldt beschikbaarheid van IP-clusteringtechnologie

voor zijn IP-beveiligingsplatformen

Unieke, gepatenteerde Nokia-technologie voegt Active Session Failover en Dynamic Load Balancing toe aan het veilige besturingssysteem

Leidschendam, 9 juli 2002 - Nokia meldt vandaag de beschikbaarheid van zijn gepatenteerde IP-clusteringtechnologie voor zijn uitgebreide waaier van IP-beveiligingsplatformen. Deze uiterst waardevolle platformverbetering integreert twee unieke functies Dynamic Load Balancing en Active Session Failover van Nokia's IP-clusteringtechnologie in Nokia s veilige IPSO besturingssysteem. Met deze redundantiefunctie verhoogt IP-clustering binnen IPSO de betrouwbaarheid en schaalbaarheid van de VPN/Firewall-functie, wat een hogere gateway- en netwerkbeschikbaarheid oplevert.

Door Nokia's gepatenteerde IP-clusteringtechnologie kunnen tot vier apparaten tegelijk optreden als één netwerkentiteit. Ze delen dan één intern en één extern IP-adres. IP-packetverwerking wordt gedistribueerd tussen de gateway-nodes van alle clustercomponenten om een gelijke verwerkingsbelasting voor alle componenten te bereiken. Tot vier gateways kunnen worden samengeclusterd om een gedistribueerde en volledig redundante beveiligingsarchitectuur te creëren.

Nokia's IP-clusteringfunctionaliteit, specifiek op maat van de unieke behoeften van de verkeersstroom voor VPN en firewall, onderscheidt zich door een baanbrekend clusteringprotocol dat de overhead en failovertijd beperkt wanneer een gateway-node defect raakt of bewust wegens onderhoud uit de cluster wordt verwijderd. Het resultaat is een krachtige gateway die effectief schaalbaar is met extra nodes, en die bij defect van een node borg staat voor een snelle failover door herverdeling van de werkbelasting over de resterende actieve nodes.

Internetbeveiliging is zowel voor bedrijven als voor serviceproviders een cruciaal aspect van de netwerkinfrastructuren geworden. Constante beschikbaarheid is dan ook een must. De integratie van Nokia s gepatenteerde IP-clusteringtechnologie in IPSO, ons wijdverspreide en beveiligde besturingssysteem, levert klanten een echt waardevolle functionaliteit die de algemene prestaties van hun netwerk zal verbeteren , stelt Dan MacDonald, vice-president Product Management & Marketing voor Nokia Internet Communications.

Nu VPN's de favoriete WAN-infrastructuur van wereldwijd opererende ondernemingen worden, staat Nokia's IP-clustertechnologie borg voor de beschikbaarheid van VPN-diensten door redundantie te leveren voor actieve IPSec-tunnels. IPSec-tunnels hoeven tijdens en na failover niet opnieuw te worden opgebouwd. Vaste en mobiele gebruikers en andere gateways ondervinden immers geen dienst- of connectiviteitsonderbreking.

Naast hoge beschikbaarheid biedt IP-clustering ondernemingen de schaalbaarheid om hun doorvoer- en tunnelcapaciteit te verhogen. Er kan worden voortgebouwd op vroegere investeringen in firewall- en VPN-toestellen door de capaciteit van de originele configuratie te verhogen terwijl het systeem draait. De onderhoudbaarheid is van die aard dat het upgraden, herconfigureren en vervangen van toestellen in een cluster mogelijk is zonder de toepassing stil te leggen. Met andere woorden: onderhoud zonder enige stilstandtijd!

Dankzij IP-clustering hoeft men geen beroep meer te doen op dure technologie van derden voor de loadbalancing van VPN en Firewall. Nokia s IP-clustering zorgt voor naadloze integratie van besturingssysteemkernel, IP-clusteringcode en VPN-1 en FireWall-1 applicaties van Check Point Software Technologies (NASDAQ:CHKP). Het wordt bovendien ondersteund door Nokia Horizon Manager, Nokia's console voor bedrijfsbeheer, een veilige tool op webbasis.

IP-clustering wordt ook opgenomen in IPSO 3.6, Nokia's nieuwste versie van zijn hiervoor gebouwde, stabiele besturingssysteem. IPSO 3.6 zal ook diskmirroring ondersteunen, waarbij een extra harde schijf binnen een systeem een extra laag van betrouwbaarheid en beschikbaarheid oplevert. De functies IP-clustering en diskmirroring van IPSO 3.6 zullen dit kwartaal wereldwijd beschikbaar zijn. Verder houdt Nokia zich aan zijn engagement voor continue vernieuwing: klanten kunnen zonder extra kosten genieten van deze technologische verbeteringen aan Nokia's productlijn.

Over Nokia Internet Communications

Nokia Internet Communications (hoofdkwartier in Mountain View, Californië-VS) levert oplossingen van wereldklasse voor netwerkbeveiliging, VPN's (virtual private networks) en beheer van internetverkeer en -inhoud. Deze oplossingen garanderen de veiligheid en betrouwbaarheid van netwerken van corporate ondernemingen en van leveranciers van ingehuurde diensten. Nokia wil de ICT-beleving van eindgebruikers verbeteren door netwerken een hoger niveau van veiligheid en betrouwbaarheid te schenken, en telkens opnieuw een persoonlijke en betrouwbare internettransactie mogelijk te maken. Voor meer informatie bezoekt u www.nokia.com en klikt u op Secure Network Solutions. Nokia's internetbeveiliging en VPN-systemen dekken het hele gamma prijs/prestatie-punten en beveiligen de breedste waaier van netwerkomgevingen van het kleinste afdelingskantoor tot de grootste internetdatacenter. De uitgebreide productlijn kan bogen op wereldwijde eersteklas ondersteuning en diensten, en biedt klanten het vermogen om vanuit één enkel product meervoudige oplossingen in te schakelen om alle elementen van een gedistribueerde onderneming te beveiligen.

Over Nokia

Nokia is de wereldleider in mobiele communicatie. Dankzij zijn ervaring, innovatie, gebruiksvriendelijkheid en veilige oplossingen is de onderneming uitgegroeid tot de toonaangevende leverancier van mobiele telefoons en een vooraanstaand leverancier van mobiele, IP- en vaste-breedbandnetwerken. Nokia verrijkt het internet met mobiliteit. Zo creëert het nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en voegt het een nieuwe dimensie toe aan het dagelijkse leven van de mens. Nokia is een open onderneming die genoteerd staat op zes belangrijke beurzen.

Voor meer informatie :
Nokia Internet Communications Europe Leads United Claire Backhurst Jacqueline Schakenraad Tel.: +44 7788 145460 Tel.: +32 3 466 01 88 E-mail: jacqueline.schakenraad@leadsunited.com