Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Schoonmaak is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

09-07-2002

CNV Schoonmaak: werkgevers stelen bonusdagen

Schoonmakers die een tijdlang niet ziek zijn, krijgen als beloning bonusdagen. Maximaal drie per jaar, staat in de cao. Uit onderzoek van Cadans blijkt echter dat veel schoonmaakbedrijven die cao-afspraak aan hun laars lappen. Erg slordig, vindt Jan Kampherbeek van CNV Schoonmaak. "De werkgevers moeten die bonusdagen zo snel mogelijk in orde maken. Het is pure diefstal."

Cadans heeft in 2001, in opdracht van de cao-partijen, 277 schoonmaak-bedrijven gecontroleerd. Opvallend veel werkgevers houden zich niet aan de cao-afspraak over de bonusdagen. Bij 115 van de onderzochte bedrijven (42 procent!) zijn de bonusdagen niet goed geregeld.
In de cao is afgesproken dat schoonmakers per kalenderjaar maximaal drie bonusdagen kunnen krijgen. Voorwaarde is dat zij in een bepaalde periode niet ziek zijn geweest. Het jaar is daartoe in drieën verdeeld: januari-april, mei-augustus, september-december. Een schoonmaker die fulltime werkt en in zon periode van vier maanden niet ziek is geweest, heeft recht op één bonusdag. Een parttimer krijgt de bonusdagen (bonusuren) naar evenredigheid. Als de ziekte het gevolg is van een bedrijfsongeval, heeft de schoonmaker overigens wel recht op bonusdagen (of -uren).

Veel werkgevers nemen het dus niet zo nauw met die cao-afspraak. Omdat ook veel schoonmakers niet precies weten hoe het zit, schieten deze bonusdagen er nogal eens bij in. "Fouten moeten zo snel mogelijk worden hersteld, vindt Kampherbeek. "De schoonmakers raad ik aan om goed in de gaten te houden of zijn hun bonusdagen ook daadwerkelijk krijgen."

Hardnekkig in de fout

Cadans heeft vorig jaar ook hercontroles uitgevoerd bij bedrijven die in 1999 en 2000 al waren gecontroleerd. Nog steeds zijn er bedrijven die de cao hardnekkig aan hun laars lappen. Het gaat om de volgende bedrijven: De Toekomst (Coevorden), ICS Nederland (Eindhoven), R.T. Borst (Den Haag), M.J. Kauwenberg (Rozenburg), J.H. Wesseling (Voorburg), Seilberger & Statisfied (Maastricht)

Nadere inlichtingen:

Jan Kampherbeek, CNV Schoonmaak
0512-583470
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244