Provincie Overijssel

Provinciale Staten stellen Regionaal Mobiliteitsfonds in

Provinciale Staten hebben besloten om een Regionaal Mobiliteitsfonds (RMF) in te stellen waarmee infrastructuurknelpunten in de provincie kunnen worden opgelost. Met de instelling van het RMF is de weg vrij voor de start van de verbetering van het kanaal Almelo-Coevorden waarvan de werkzaamheden nog dit jaar kunnen beginnen. De geraamde kosten voor dit project bedragen ¤ 11,47 miljoen die volledig via het RMF worden gedekt. De provincie betaalt hiervan ¤ 5,74 miljoen, het Rijk draagt de andere ¤ 5,74 miljoen bij.

Via het RMF worden bovendien de volgende andere projecten gefinancierd: Zweedsestraat Deventer; Omleiding Heeten en de infraprojecten N337 Deventer-Olst en N377 Hasselt-Lichtmis voor de aanleg van fietspaden en een parallelweg.

De financiering van het RMF is zo geregeld dat de ene helft door de provincie Overijssel en andere regionale overheden wordt gefinancierd. De andere helft wordt door het Rijk betaald. De provincie Overijssel neemt voor de financiering van de projecten in totaal ¤ 9,94 miljoen voor haar rekening en de de andere regionale overheden dragen ¤ 7,09 bij. Het Rijk betaalt op haar beurt ¤ 17 miljoen.

Gedeputeerde Staten maken overigens bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat bezwaar tegen de voorwaarde dat Europese subsidies niet als regionale cofinanciering mogen worden ingezet. Volgens de provincie was deze voorwaarde niet opgenomen in het oorspronkelijke pakket van december 2001. Met deze voorwaarde is dan ook geen rekening gehouden bij de uitwerking en invulling van het RMF. Een van de projecten (Heeten) wordt namelijk medegefinancierd via Europese middelen.

Bron: Petra Timmer , telefoon 038 425 23 18


© 09-07-2002 Provincie Overijssel