Gemeente Son en Breugel


Milieustraat Son voor pasjeshouders
09-07-2002
De milieustraat op Ekkersrijt 7110 in Son kan vanaf 1 januari 2003 alleen nog worden bezocht met een speciaal pasje. Alleen de huishoudens van Son en Breugel krijgen zo'n pasje later dit jaar gratis via de Razob thuisgestuurd.

Nu maken ook veel mensen van buiten Son en Breugel gebruik van de milieustraat. Uit steekproeven in de eerste drie maanden van dit jaar bleek dat een kwart van de bezoekers uit Eindhoven komt. Son en Breugel wil hier een eind aan maken. De kosten van de verwerking van het afval dat op de milieustraat wordt ingeleverd, wordt immers via de afvalstoffenheffing doorberekend aan de inwoners van Son en Breugel. Het pasjessysteem is 'afgekeken' van Someren. Die gemeente werkt al bijna twee jaar met het systeem en is er tevreden over. Het pasje ter grootte van een bankpasje moet bij de ingang van de milieustraat langs de scanner worden gehaald.
Meten
Ook Someren kampte met afvaltoerisme, met name uit Deurne. Toch was dat niet de belangrijkste reden om het systeem in te voeren. 'Meten is weten', legt een gemeentewoordvoerder uit. De gemeente wilde inzicht krijgen in de categorieën bezoekers (fiets/auto/auto met aanhangwagen) die het meest bij de milieustraat kwamen, zodat later eventueel kan worden overgegaan op een verdere differentiatie van de tarieven. Daarnaast biedt het systeem ook voor de toekomst mogelijkheden. Te denken valt aan een betalingssysteem. De bezoekers hoeft dan niet meer direct aan de poort te betalen maar krijgt eens per jaar de rekening thuis. Zo ver is het echter nog niet.
Ook Valkenswaard nam vorig jaar maatregelen tegen het afvaltoerisme. Het voerde een legitimatieplicht in. Alleen mensen uit de gemeente Valkenswaard en uit Leende kunnen hun afval aan milieustraat aan de Vest in Valkenswaard kwijt. 'Afvaltoeristen' betalen nu een fiks bedrag voor het gebruik van de milieustraat. Son en Breugel gaat met de invoering van het pasjessysteem iets verder: wie geen pasje heeft, komt er niet in.

Bron: Eindhovens Dagblad 9 juli 2002

Relevante informatie:
Voortaan speciale pasjes nodig bij milieustraat Son