Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie steunt culturele projecten voor achterstandsgroepen

09-07-2002 00:00:00
Gedeputeerde staten hebben besloten om ruim 22.000 euro toe te kennen aan vijf sociaal culturele projecten. Het gaat om een nieuwe subsidieregeling voor projecten op het raakvlak van cultuur, welzijn en zorg, die niet in aanmerking komen voor gewone cultuursubsidies. Bij deze kunstzinnige en culturele projecten staat het sociale doel voorop. Zo wil de provincie utrecht een bijdrage leveren aan de emancipatie van verschillende maatschappelijke groepen in achterstandssituaties.

Toen afgelopen najaar deze subsidie voor het eerst is toegekend, is er onder andere geld gegaan naar een toneelgroep van verstandelijk gehandicapten en naar een cultureel project met Surinaamse ouderen. Om zoveel mogelijk mensen en groepen de gelegenheid te geven van deze subsidie gebruik te maken, zijn er twee indieningtermijnen. De tweede subsidieronde is in het najaar.

Het Thuislozenteam
Het Thuislozenteam (T-Team) is een project voor dak- en thuisloze jongeren met een meervoudige problematiek. Het T-Team ontwikkelt in samenwerking met de Stadsschouwburg een theatervoorstelling, die wordt gemaakt door thuisloze jongeren.
Het uitgangspunt is sociale integratie. De jongeren zullen 4 maal per week gedurende drie maanden een dagdeel aan de voorstelling werken. Dit heeft een regulerend effect, waardoor ze beter leren omgaan met structuur en discipline, samenwerken en het toewerken naar een gezamenlijk (en leuk) doel. Tegelijkertijd wil het T-Team met deze theaterproductie een breed publiek te bereiken. De reden dat de schouwburg zich opstelt als coproducent komt voort uit haar eigen doelstelling om meer samenwerkingsprojecten met instellingen te doen, waarbij jongeren de speerpunt zijn. In december zullen er in de stadsschouwburg 6 voorstellingen worden gegeven en daarnaast nog vier in de provincie.

Open podium De Speeldoos
Deze aanvraag betreft een jaarlijks open podium voor artiesten met een verstandelijke beperking. Het is een samenwerkingsproject tussen "De Amerpoort" en "De Speeldoos", beide te Baarn. De Amerpoort is een organisatie die zorg en dienstverlening biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en De Speeldoos is een Centrum voor Kunst en Cultuur in Baarn. Het project is gericht op de integratie van mensen met een verstandelijke beperking.
Als eerste stap zijn twee uitvoeringen gepland. Twee bonte avonden met korte theateracts met toneel, dans en dichtkunst, waarbij het publiek op een speelse manier wordt betrokken.
De spelers worden begeleid door professionele theatermakers.

Stichting Diversity Affairs
Deze Stichting (SDA) heeft als doel de integratie van met name Turken en Marokkanen te bewerkstelligen. Een van haar activiteiten is het festival Al Nisa, gericht op 1e en 2e generatie Marokkaanse vrouwen. Festival Al Nisa wordt tweemaal per jaar gehouden, op diverse plaatsen in het land. Hier kunnen vrouwen een podium vinden om hun talent, dat anders niet over het voetlicht wordt gebracht, te ontplooien. Vooral de Marokkaanse vrouwen nemen weinig of niet deel aan evenementen waar mannen aanwezig zijn. Aangezien de multiculturele festivals die doorgaans in Nederland worden georganiseerd voor een breed publiek bedoeld zijn, komen er dus weinig of geen Marokkaanse vrouwen uit deze leeftijdsgroepen. Het festival vindt onder andere plaats in Vianen.

Overige projecten
Andere projecten die subsidie hebben ontvangen zijn het project Take 2 van Rheynsweert en Portes en het project Atelier SPAT van de Stichting Wegwijs. Rheynsweert, een bureau voor bestuur en management, vraagtsubsidie aan voor een criminaliteitspreventieproject. Het zogeheten maatjesproject is gericht op kinderen tussen de 10 en de 13 jaar die het spoor dreigen kwijt te raken.

Stichting Wegwijs is een overkoepelende instelling van diverse welzijnorganisaties. Atelier SPAT is er één van en biedt kunstenaars met een psychiatrische achtergrond de mogelijkheid om vrij hun expressie te uiten.

Meer informatie: Evelien ten Bosch, telefoon 030-258 24 93 of Evelien.ten.Bosch@provincie-utrecht.nl