Provincie Utrecht

Persbericht

Twaalf experimentele volkshuisvestingprojecten ontvangen subsidie

09-07-2002 00:00:00
In het kader van de subsidieregeling 'Experimentenkrediet volkshuisvesting 2002' hebben gedeputeerde staten aan twaalf projecten een subsidie toegekend. Het gaat om vernieuwende initiatieven op het gebied van het wonen. De projecten voldoen aan belangrijke thema's binnen het provinciale woningbouwbeleid, zoals leefbaarheid en huisvesting van ouderen en mensen met een handicap.

Sinds 1994 biedt het 'Experimentenkrediet volkshuisvesting' gemeenten, woningbouwcorporaties, stichtingen, verenigingen en particulieren de gelegenheid om subsidie aan te vragen voor planvoorbereiding- en begeleidingskosten van experimentele projecten. Dit jaar zijn er zestien aanvragen ingediend. Twaalf aanvragen sloten het best aan bij de voorwaarden van de subsidie.

De gemeente Loenen bijvoorbeeld ontvangt de maximale subsidie van 18.150,- voor het project 'Cronenburg en herinrichting Centrum Loenen'. Dit plan betreft de bouw van tweehonderd woningen in het zuidwesten van Loenen. Ruim eenderde van deze woningen wordt uitgegeven in 'particulier opdrachtgeverschap'. Dit wil zeggen dat de eigenaren van deze woningen invloed hebben op het woningtype, de architectuur en de indeling van de woning. Op deze manier wordt er zoveel mogelijk tegemoetgekomen aan de woonwensen van de consument.

Ook de ontwikkeling van een woonzorgboerderij in Benschop kan op een provinciale subsidie van 18.150,- rekenen. Bij dit project wordt in een reeds bestaande boerderij een woonomgeving gecreëerd voor zes tot twaalf dementerende ouderen. Onder de bewonersdoelgroep vallen in ieder geval ex-agrariërs. Zij kunnen zo in een vertrouwde omgeving worden opgevangen. Dit project is een initiatief van Verzorgingstehuis Ewoud.

Het project 'Mobiel jongerenwerk' van de gemeente Amersfoort kan eveneens rekenen op subsidie. In verschillende wijken in Amersfoort-Noord zijn er problemen met rondhangende jongeren. Sinds het jongerencentrum daar vorig jaar is afgebrand, hebben zij geen vaste plek meer. Bewoners van de wijken willen geen vaste hangplek voor de jeugd. Om toch tot een oplossing van de problemen te komen, is de gemeente gestart met een proef met een 'SRV-wagen'. Met deze wagen zoekt het jongerenwerk de jongeren op. Het project richt zich nu op een beperkte groep jongeren uit Hoogland. Als het experiment slaagt, wil de gemeente het project uitbreiden tot geheel Amersfoort-Noord.

Meer informatie: Irene Groeneveld, telefoon 030-258 26 23 of Irene.Groeneveld@Provincie-Utrecht.nl