Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 9 juli 2002

Visstropers aangehouden

Controleurs van de Algemene Inspectiedienst (AID) hebben de afgelopen weken bij gerichte controles op visstropers rondom de Oosterschelde in Zeeland, diverse overtredingen geconstateerd.

In de omgeving van Yerseke werden enkele kreeftenstropers betrapt. Zij hadden inmiddels ongeveer 20 kg kreeft gevangen en bij zich. De dieren werden teruggezet en tegen de illegale vissers proces-verbaal opgemaakt.

Ook werden op meerdere plaatsen zogenaamde spitters betrapt, op zoek naar wormen buiten de daarvoor aangewezen gebieden en ook deze vijf personen kregen een bekeuring.

Bij controles werden 15 niet gemerkte palingfuiken in beslaggenomen waarvan de eigenaren niet bekend zijn.

Eind vorige week werd in de haven van Colijnsplaat een duiker betrapt toen hij levende kreeften aanvoerde. De man die met een groep andere personen in de Oosterschelde was gaan duiken, had de dieren daar verzameld tijdens het duiken. De kreeften werden teruggezet en tegen de duiker werd proces-verbaal opgemaakt. Na overleg met de officier van justitie in Middelburg, werd de volledige duikuitrusting in beslag werd genomen. Een dergelijke manier van visstroperij is tot op heden weinig geconstateerd door de AID.

Ook de komende tijd zal de AID doorgaan met controles uit te voeren ter bestrijding van visstroperij.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Louis Steens, tel. 045 - 5466253 of 06 - 21522449.