Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

9 juli 2002

Regeerakkoord: Tante Agaath afgeschaft!

Durfkapitaal, ook wel bekend als de Tante-Agaath-regeling, wordt afgeschaft. Dat staat in het nieuwe regeerakkoord van CDA, LPF en VVD. "We raken hiermee een kroonjuweel kwijt," vindt NAJK-voorzitter Jehan Bouma. "Prima als de nieuwe regeringsfracties gaan snoeien in het woud dat Paars heeft achtergelaten. Maar hak dan niet juist de kerngezonde bomen om!"

De Tante-Agaath-regeling maakt het voor jonge boeren en tuinders mogelijk om goedkoper geld te lenen. De geldverstrekkers krijgen dan namelijk een belastingvoordeel. Voor jongeren die lenen van de bank levert dat 0,8% rentevoordeel op. Voor jongeren die lenen van particulieren kan dat voordeel oplopen tot 2,4%. Op een lening van 250.000 Euro, geen abnormaal bedrag bij bedrijfsovername, loopt dat dus al gauw op. Het NAJK hoopt dan ook dat de Kamer en het nieuwe kabinet terugkomen op dit punt uit het regeeraccoord.

Groene stroom
Dat geldt ook voor het afschaffen van allerlei maatregelen om milieuvriendelijk ondernemen te stimuleren. Vrije afschrijving op bijvoorbeeld milieuvriendelijke spuitmachines en subsidie op groene stroom bijvoorbeeld. Mest verbranden en afzetten als groene stroom komt daarmee op losse schroeven te staan. "Dit waren juist instrumenten die boeren op een goede manier stimuleerden, in plaats van allerlei onnozele regelgeving," stelt Jehan. Het NAJK is overigens wel positief over het extra geld dat vrijkomt voor agrarisch natuurbeheer.