---


---

Expositie geopend over vredesoperaties luchtmacht

09-07-2002

In het Defensie Voorlichtingscentrum aan de Kalvermarkt 38 in Den Haag is vanmiddag (9 juli) de tentoonstelling Koninklijke Luchtmacht: Wereldwijd voor vrede en veiligheid geopend. De openingshandeling werd verricht door de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dick Berlijn. De tentoonstelling schetst aan de hand van tientallen fotos een beeld van de inzet van de luchtmacht bij crisisbeheersingsoperaties, vredesmissies en humanitaire hulpverlening in binnen- en buitenland. De tentoonstelling, die tot 5 september te zien is in het Defensie Voorlichtingscentrum, is samengesteld door de Sectie Luchtmachthistorie.

Bij de opening stelde generaal Berlijn dat uitzendingen altijd ingrijpend zijn. Niet alleen voor de situatie zelf, maar ook voor de betrokken personeelsleden en zeker voor hun achterban. De Bevelhebber vertelde daarbij dat hij zijn tijd als detachementscommandant van het F-16 detachement dat in april 1993 naar Villafranca werd uitgezonden voor inzet boven de Balkan, altijd als iets bijzonders heeft gezien. Het was de eerste keer dat we als F-16 eenheid werden uitgezonden. Iedereen had de beelden van de Golfoorlog nog in herinnering waarbij geallieerde vliegtuigen waren neergehaald en hun bemanningsleden gevangen genomen en niet altijd netjes waren behandeld. Met die herinnering gingen we op pad naar een oorlog waarvan we niet wisten hoe die zou verlopen.

In de afgelopen decennia zijn personeel en eenheden van de luchtmacht ingezet bij een groot aantal operaties in binnen- en buitenland. Deze inzet loopt van de hulpverlening bij de Watersnoodramp in 1953, via de inzet van Patriots bij de Golfoorlog tot die van F-16s tijdens de Kosovo-crisis. Momenteel zijn luchtmachteenheden of individuele luchtmachtmilitairen uitgezonden naar ondermeer Bosnië, Macedonië, Kirgizstan en het Midden Oosten.

Het Defensievoorlichtingscentrum is gevestigd aan de Kalvermarkt 38 in Den Haag. Het centrum is vrij toegankelijk en geopend op maandag van 12 tot 17 uur en dinsdag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. Telefoon (070) 318 88 02. (foto's: Fabienne Bruys) Ministerie van Defensie