Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

DE NIEUWE MENSPORT (Zomer-editie) IS UIT

09-07-2002

Voor de Shetlander-liefhebber is het een speciaal jaar, want dit grootste stamboek van Nederland (5500 leden) viert haar 65ste verjaardag. Om die reden en natuurlijk vanwege de voortgang van onze serie over rassen, maakte Meike Merks een mooi portret van de Shetlander en zijn (men)baasje. Zaken als fokken, geschiedenis, gebruikers, samengesteld rijden en zelfs authentiek rijden komen aan bod. Gesteund met fraaie sfeervolle foto's rekent Meike definitief af met het hier en daar nog gedachte `grasmaaier-imago'van deze kleine viervoeter.

In september vindt het WK vierspannen plaats in Spanje en dat gaf MenSport de inspiratie op zoek te gaan naar de specifieke aanspanningsvormen van dit land. Het werd een ware ontdekkingstocht waaraan door velen enthousiast werd meegewerkt. Ooit gehoord van de Grand potencia of Media potencia ? Heel apart zijn de versierselen aan hoofdstel en tuig (borlajes genaamd) die bestaan uit wollen bolletjes in de land- of streekkleuren. Op 5 pagina's valt onder andere te lezen over de feesten en optochten in Sevilla waaraan veel authentieke aanspanningen deelnemen. Ook worden in een schematisch overzicht alle type aanspanningen weergegeven.

Het Belgisch pony-vierspanteam kwam uit Sandringham terug met zilver, de Nederlanders met brons en dat was voor de Hollands ploeg, die haar slag dacht te kunnen slaan nu Georgina Frith op de startlijst ontbrak, op z'n minst teleurstellend . Opnieuw was Mia Allo de heerseres van de dressuurpiste en als de marathonhindernissen meer in haar straatje (technisch in plaats van op snelheid) waren geweest, dan had zij zeker het podium gehaald. De Duitsers waren dit laatste EK oppermachtig, Dirk Gerkens behaalde individueel - en met het team goud en ook de Max Minnekus Trofee voor de winnaar van de marathon ging naar een Duitser, Gerhard Gehrig. Marie de Ronde maakte het verslag en sprak en passant nog even met ex-wereldkampioene Georgina Frith

De Prins Willem Alexander manege in Amsterdam maakt het mogelijk voor invalide paardenmensen te mennen met behulp van aangepaste wagens en soms ook aangepast tuig (leidsels). Jacks Marks en Els Eijling zijn instructeur/begeleider van een groeiende groep gehandicapte menners die de weg naar deze manege, die geheel door vrijwilligers wordt gerund, heeft gevonden. Blijdschap alom; de gehandicapte die het feit dat hij weer kan rijden als een echt cadeau ervaart (,,het geeft mij de kans om te laten zien wat ik kan in plaats van stil te staan bij wat ik niet kan.'') en de instructeur die zoveel voldoening van zijn werk ervaart. Tekst en fotografie zijn van Meike Merks.

Onder vakmensen is men het wel eens: het correct dressuurmatig rijden van een enkelspan is een van de grootste uitdagingen voor een menner. Wie het idee heeft dat je met minder paarden voor de wagen automatisch ook minder hoeft te doen, maakt een grote vergissing. In dit jaar van de WK, staat het enkelspanrijden extra in de belangstelling. Zo ook in MenSport.

Aanspanningen en gemotoriseerd verkeer staan dikwijls op gespannen voet met elkaar. Toch begeeft een groeiend aantal menners zich met paard en wagen op de openbare weg. De overgrote meerderheid gaat goed voorbereid op pad. Ook bij de best geoutilleerde aanspanning gaat er echter wel eens iets mis. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. In de vierde en laatste aflvering van `Basis mennen met Bob vanb Asselt, vertelt Bob ons hoe te handelen bij panieksituaties. Tekst en foto's van Meike Merks.