Gemeente Tilburg

3-7-2002
Tilburg Noord nieuw zwaartepunt bij Beginschool Flinke impuls voor projecten voor- en vroegschoolse educatie

Het college heeft de notitie 'De Beginschool' vastgesteld als beleid voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) voor de periode 2002/2006. Daarbij is besloten om 46 bestaande groepen te continueren tot augustus 2003 en in het komend schooljaar 35 nieuwe groepen te starten (24 in Noord; 8 in Goirke-Hasselt en 3 in het Wandelbos ).

Gekozen is voor een forse impuls in Tilburg Noord omdat daar de behoefte aan meer begeleiding van 2 tot 5-jarigen die extra aandacht nodig hebben groot is. Naast 24 nieuwe Beginschoolgroepen in Noord zullen er daar 9 peuterspeel-zaalgroepen bijkomen. Tilburg Noord heeft een groot gebrek aan peuterspeelzalen. In het voorjaar 2003 zal een evaluatie worden opgesteld.

De gemeente Tilburg geeft hoge prioriteit aan het voorkomen en bestrijden van (taal)achterstand. Dit is vastgelegd in de Kadernota Opgroeien in Tilburg uit 2001.
Het beleid ten aanzien van jonge kinderen krijgt concreet gestalte onder de noemer 'De Beginschool'. Aandacht voor jonge kinderen staat tevens centraal in het onderwijs-achterstandbeleid dat de gemeente momenteel met het onderwijs voorbereidt. Inmiddels zijn 46 pilotprojecten met taalprogramma's voor 2 tot en met 5 jarigen gestart om kinderen met een achterstand heel vroeg te bereiken om zodoende te voorkomen, dat zij met achterstand de basisschool binnenkomen.

Het college heeft besloten binnen de beschikbare middelen de 46 bestaande VVE-groepen voort te zetten en 35 nieuwe groepen te starten. Deze keuze is gemaakt op grond van het aantal leerlingen met taalachterstand per gebied en de aanwezige samenwerking tussen peuterspeelzalen en basisscholen. Ook de mogelijkheden om snel een adequate huisvesting voor de projecten te vinden speelt een rol bij de afweging. De uitbreiding van het aantal dagdelen voor peuters betekent immers in veel gevallen de noodzaak van extra lokalen.

De voorgestelde projecten leiden tot een bereik van ruim 25% van de doelgroep-kinderen. Om meer kinderen te kunnen bereiken, heeft de gemeente de Stichting Onderwijsbegeleiding Midden Brabant (SOM) opdracht gegeven om samen met de partners (peuterspeelzalen, basisscholen, de thuiszorg en de bibliotheek) op zoek te gaan naar andere mogelijkheden voor Voor- en Vroegschoolse Opvang. Op grond van de resultaten hiervan wordt een besluit genomen over een verdere uitbreiding van het aantal groepen.

Het college zet, ondanks de bezuinigingen, bij de begroting extra middelen in om de Beginscholen mogelijk te maken, met name ten behoeve van huisvesting. Het gaat om structureel 1,5 miljoen nieuw geld, waarvan een deel ook door het Rijk bekostigd wordt. Eenmalig wordt ook 0,5 miljoen ingezet voor experimenten.