Voedingscentrum
Voorkomen vitaminepillen dat ik ziek word?
9 juli

Nee, recent Brits onderzoek heeft opnieuw aangetoond dat de kans op diabetes, hartaanvallen, kanker of andere ziekten niet kleiner wordt door het slikken van vitaminepillen. In dit onderzoek werd overigens wel een positief effect gezien van behandeling met statines als cholesterolverlagend geneesmiddel. Uit ander gepubliceerd onderzoek blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit zeer bevorderlijk zijn voor een goede gezondheid. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 2 ons groente en 2 stuks fruit.

Groente en fruit zijn niet alleen rijk aan vitamine C, maar bevatten ook veel andere vitamines en mineralen die we nodig hebben om in conditie te blijven en onze natuurlijke weerstand te vergroten. Het belang daarvan voor onze gezondheid is groter dan het effect van vitaminepillen en -preparaten. Steeds duidelijker wordt dat het gaat om de combinatie van een gevarieerde en gezonde voeding én een gezonde leefstijl. Met andere woorden: veel groenten en fruit, weinig verzadigd vet gecombineerd met veel bewegen en niet roken.

Tips voor gezonde groente
Kook groente in weinig water -en niet lang. Dat komt zowel de voedingswaarde als de smaak ten goede. Groente uit de diepvries bevat evenveel vitamines als verse groente. Groente uit blik of pot bevat iets minder vitamines, maar vormt een prima alternatief voor vers.