BASF

BASF en Shell nemen Ellba Eastern in Singapore in gebruik

BASF Zuidoost Azië, een dochteronderneming van BASF AG, en Shell Eastern Petroleum (Pte) Ltd. hebben onlangs de bouw afgerond van een world-scale SMPO fabriek op Seraya, Singapore.

De nieuwe fabriek, genaamd Ellba Eastern, is een 50:50 joint venture tussen BASF en Shell.

Ellba Eastern heeft een jaarlijkse capaciteit van 250.000 ton propeenoxide en 550.000 ton styreenmonomeren. In het project is een bedrag van meer dan 500 miljoen Euro geïnvesteerd.

De fabriek is een antwoord op de vraag naar PO en SM van BASF in Azië en in andere regio´s. BASF zal het grootste gedeelte van de productie van SM en PO aanwenden voor eigen gebruik in de styreen- en polyurethaanbusiness.
De eigen productie van PO in Singapore zal de import van propeenoxide uit Europa en de Verenigde Staten vervangen. Door de uitstekende logistieke structuur in Singapore is Ellba Eastern goed geïntegreerd in de globale PO en SM netwerken van BASF.

De beslissing om deze fabriek te bouwen werd midden in de Azië-crisis in 1998/1999 genomen. Door het wereldwijd aantrekken van de markt voor polyurethanen, is de fabriek juist nu gereed om hierin te participeren. In Azië houdt men rekening met groeiverwachtingen op de korte termijn van zes tot acht procent voor PO in polyetherolen en andere PO derivaten.

Gebaseerd op de ervaring van de Ellbafabriek in Moerdijk, die gebouwd werd in het derde kwartaal van 1999, verwacht BASF dat de fabriek in juli 2002 op ongeveer 50% van haar capaciteit kan draaien. Binnen een jaar verwacht de fabriek te opereren op de volledige capaciteit.

Propeenoxide is een grondstof voor schuim in onder meer autostoelen, matrassen en koelkastdeuren (isolatie). Styreenmonomeer is een belangrijk basismateriaal voor de productie van polystyrenen en hoogwaardige harsen. Het vormt daarmee de grondstof voor de fabricage van onder andere piepschuim, cd-hoesjes en koffiebekertjes.

Printvriendelijke versie van dit artikel

BNL 09 jul 2002

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203
Zoek relevante informatie op de BASF site: _______________ go