CBS

Omzetvolume detailhandel lager

In mei 2002 is het omzetvolume bij de detailhandel 0,4 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Uit cijfers van het CBS blijkt dat winkelen in deze periode 3,2 procent duurder is geworden. De prijsstijging is minder dan in de afgelopen maanden. In januari stegen de prijzen nog met 6 procent vergeleken met een jaar eerder. De omzet van de detailhandel is in mei 2,8 procent groter dan in mei 2001. In totaal is er in mei voor iets meer dan 7 miljard euro bij de detailhandel uitgegeven, gemiddeld ruim 1000 euro per huishouden. Hiervan is 630 euro besteed bij de non-food branches van de detailhandel.

Prijsstijging foodsector neemt af
In mei bedroeg de prijsstijging bij de voedingsmiddelenbranches 2,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Tussen januari en mei is de sterke prijsstijging in de foodsector steeds verder afgezwakt. In januari lagen de prijzen nog 7,5 procent hoger dan in dezelfde maand van 2001. Het omzetvolume bij de supermarkten en de speciaalzaken in voedingsmiddelen is in mei met 5,6 procent flink gegroeid. De omzet kwam 8,7 procent hoger uit dan in mei vorig jaar. Binnen de foodsector hebben vooral de supermarkten de omzet flink zien groeien (+10,2 procent).

Omzetvolume non-foodsector gedaald
Het omzetvolume van de winkels in non-food artikelen is in mei 3,8 procent lager dan in mei 2001. De prijsstijging in deze branche kwam uit op 3,5 procent. Per saldo is de omzet 0,4 procent lager uitgekomen. Een relatief sterke omzetdaling is in mei opgetreden bij de bovenkledingwinkels en de textielsupermarkten. Een fikse omzettoename daarentegen hebben de winkels in consumentenelektronica gerealiseerd (+17,4 procent).

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Voor het berekenen van de prijsontwikkelingen is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in koopdagen. Zo heeft mei dit jaar een vrijdag meer, maar een dinsdag minder dan mei 2001. Ook valt Pinksteren dit jaar in mei en vorig jaar in juni.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-144
10 juli 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht