P> Persbericht

Perscontact: Natasha Davey-Lisle PR Manager, 3Dlabs +44-(0)1905-726782 natasha.davey@3dlabs.com
---

3Dlabs kondigt Wildcat VP aan - de eerste familie van programmeerbare grafische versnellers in de industrie

Nieuwe Wildcat VP-familie op basis van Visual Processing Architecture van 3Dlabs biedt het summum aan professionele grafische productiviteit door middel van uiterste geavanceerde functionaliteit voor visueel programmeren

Amsterdam - 10 juli 2002 - 3Dlabs*, Inc. Ltd, een volledige dochteronderneming van Creative Technology Ltd. (Nasdaq: CREAF), heeft vandaag bekendgemaakt dat de Wildcat® VP-familie van grafische versnellers voor werkstations, per direct beschikbaar is. Wildcat VP maakt gebruik van de revolutionaire Visual Processing Architecture van 3Dlabs om meer dan 200 32-bits processoren te integreren in één enkele Visual Processing Unit (VPU) voor een verbijsterende programmeercapaciteit van 170 Gflops en meer dan 1,2 biljoen bewerkingen per seconde (TeraOps). Door zijn kracht en prestaties is Wildcat VP in staat ongeëvenaarde prestaties, kwaliteit en functionaliteit in 2D en 3D te bieden ten behoeve van OpenGL®- en Direct3D®-toepassingen.

Bovendien zorgt de echte programmeerbaarheid van de volledige grafische pipeline van Wildcat VP voor een superset van traditionele grafische processorfunctionaliteit en vormt het een stap in de richting van interactieve rendering van RenderMan®-niveau. Wildcat VP ondersteunt de nieuwe geavanceerde shadingtalen, zoals OpenGL 2.0, die de grenzen van het interactieve visuele realisme steeds verder verleggen. Wildcat VP grafische versnellers, die worden aangeboden in drie prijs-/prestatiemodellen, zullen worden geleverd door toonaangevende distributeurs en specialisten in systeemintegratie.

"Door optimaal gebruik te maken van de jarenlange ervaring op het gebied van professionele grafische technologie, heeft 3Dlabs een nieuwe maatstaf gedefinieerd voor real-time afbeeldingen op het pc-werkstation", aldus Hock Leow, CTO van Creative Technology en president van 3Dlabs. "Wildcat VP biedt niet alleen de unieke combinatie van betaalbaarheid, prestaties en betrouwbaarheid die nodig is voor de professionele toepassingen van vandaag, maar biedt tevens toonaangevende programmeerbaarheid die de versnelde ontwikkeling mogelijk maakt van een nieuwe klasse van software-intensieve renderingtechnieken die veel verder gaan dan de hardware pipelines met hun traditionele polygon- en textuurafbeeldingen."

Revolutie op het gebied van visuele verwerking Wildcat VP biedt grafische functionaliteiten voor werkstations die de prestaties van andere producten in zijn klasse ver overtreffen door een ongeëvenaarde ondersteuning voor traditionele professionele toepassingen te combineren met revolutionaire programmeerfuncties. Wildcat VP zet de toon voor traditionele grafische capaciteiten voor werkstations in het middensegment door middel van: de flexibiliteit om snel de nieuwste OpenGL en Direct3D API-functionaliteit te bieden, programmeerbare filters voor anti-aliasing en texturen, dubbele 10-bits DAC's voor een foutloze kleurweergave en een tweemaal zo grote busbreedte, een tweemaal zo groot aantal gelijktijdige texturen, een tweemaal zo groot aantal vertexprocessoren en een tweemaal zo hoge multisampling-capaciteit als de naaste concurrent.

Wildcat VP maakt tevens gebruik van een groot aantal architectuurtechnieken voor de CPU waarmee uitmuntende systeemprestaties en een optimale flexibiliteit worden geboden. De innovatieve voorziening van Wildcat VP om snel van taak te kunnen veranderen, biedt de kracht van meerdere gespecialiseerde grafische engines. Hierdoor kunnen ontwerpers naadloos, met behulp van meerdere virtuele VPU's, gebruikmaken van een groot aantal grafische schermen voor een bijzonder productief werkproces. Het uiterst innovatieve 16GB subsysteem voor virtueel-geheugengebruik van Wildcat VP maakt op drastische wijze een einde aan de beperkingen van geïntegreerde geheugens door automatisch gigantische gegevenssets te verwerken en essentiële gegevens in een cache op te nemen voor een extra snelle toegang.

De Wildcat VPU's vormen de eerste grafische processoren in de industrie die programmeerbaar zijn van interfaces op hoog niveau tot aan anti-aliased framebufferpixels - met uiterst efficiënte scalaire arrays van SIMD-processoren ter vervanging van ingebakken logica en inflexibele registercombiners in cruciale gedeelten van een in hoge mate geoptimaliseerde grafische pipeline. Deze programmeerbaarheid maakt de versnelling mogelijk van niet-traditionele algoritmen zoals op wavelets gebaseerde decompressie, engines voor ray tracing en RenderMan-achtige renderingsystemen die fotorealistische resultaten bieden.

"Programmeerbaarheid is een sleutelfactor voor de grafische verwerkingscapaciteit van werkstations omdat het applicatieontwikkelaars in staat stelt zich te onderscheiden met hun toepassingen door het gebruik van gepersonaliseerde effecten en stilistische vormgeving", aldus Kara Yokley, researchmanager voor werkstations bij IDC. "Door de programmeerbaarheid een hoge prioriteit te geven, probeert 3Dlabs te waarborgen dat de Wildcat-lijn een sterke concurrent is en blijft op de huidige en toekomstige markt voor grafische werkstations."

"De nieuwe Wildcat VP stelt ons in staat geavanceerde shadingtechnieken te implementeren waarmee we zowel de beeldkwaliteit als de rendersnelheid aanzienlijk kunnen verbeteren", aldus Karel Zuiderveld, directeur voor geavanceerde technologie bij Vital Images, Inc. "Wildcat VP biedt de eerste grafische chip voor de pc met voldoende flexibiliteit bij het programmeren om ons in staat te stellen onze renderingtechnologie over te brengen van CPU's naar VPU's."

Drie Wildcat VP-modellen Wildcat VP is beschikbaar in drie prijs-/prestatiemodellen die de meeste op AGP 4X gebaseerde werkstations onder Windows® XP, Windows 2000 en Windows 98/Me ondersteunen (indien de tabel niet correct wordt weergegeven, zie bijlage):

Ingezonden persbericht

Over 3Dlabs
3Dlabs, een onderdeel van Creative Technology, levert grafische versnellers ten behoeve van een breed scala van professionals op de markt voor CAD (Computer Aided Design), DCC (Digital Content Creation) en visuele simulatie. Haar bekroonde Oxygen® en Wildcat grafische versnellers zijn beschikbaar in de werkstations van toonaangevende OEM's in de industrie en worden verkocht via een internationaal netwerk van distributeurs en wederverkopers, én rechtstreeks aan eindgebruikers via de online winkel van 3Dlabs. Voor nadere informatie over 3Dlabs kunt u een bezoek brengen aan .

Over Creative Labs
Creative (Nasdaq: CREAF) is wereldwijd marktleider op het gebied van digitale entertainmentproducten voor personal computers en het Internet. Creative dankt zijn reputatie aan de beroemde Sound Blaster en was de stuwende kracht achter de multimediarevolutie. Nu geeft Creative de toon aan met digitaal entertainment voor PC met producten als het veel geroemde D.A.P Jukebox. De vernieuwende hardware, de eigen technologie, applicaties en diensten zijn duidelijk Internetgericht en bieden de consument de kans te genieten van hoogwaardig digitaal entertainment, op elk gewenst moment en ongeacht waar hij zich bevindt.

Creative Technology werd opgericht in 1981. Het internationaal hoofdkantoor is gevestigd in Singapore en het hoofdkantoor voor Europa staat in Groot-Brittannië. Creative Labs Europe werd opgericht in 1993 met de bedoeling een groter aandeel te verwerven op de groeiende Europese markt. De volledige Europese activiteiten zijn opgezet door General Manager Michael Sullivan en het hoofdkantoor werd gevestigd in Berkshire in het Verenigd Koninkrijk. Creative Labs Europe is de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot het negenvoudige van zijn oorspronkelijke omvang en heeft nu vestigingen in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, de Benelux, Denemarken, Zweden en Polen. Creative's European Operations and Technical Centre (EOTC) in Dublin (Ierland) werd officieel geopend op 19 juli 1995. Het EOTC is de draaischijf van de snel groeiende Europese activiteiten van Creative Labs. Het levert efficiënte, gelokaliseerde productondersteuning op maat voor de Europese markt en staat tevens in voor de aanvullende klantenservice van de filialen in de diverse landen. In totaal heeft Creative Labs in Europa nu zo'n 500 personen in dienst. Kijk voor meer informatie op: .

3Dlabs, Wildcat en Oxygen zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van 3Dlabs Ltd., 3Dlabs Inc., Ltd. of 3Dlabs Inc. in de Verenigde Staten en/of andere landen. Sound Blaster is een gedeponeerd handelsmerk van Creative Technology Ltd. NOMAD is een gedeponeerd handelsmerk van Aonix en wordt, onder licentie, gebruikt door Creative Technology Ltd. en/of haar partners. OpenGL is een gedeponeerd handelsmerk van Silicon Graphics, Inc. in de Verenigde Staten en/of andere landen. Direct 3D, Windows en Windows XP zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. Renderman is een gedeponeerd handelsmerk van Pixar in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle overige hier genoemde merk- en productnamen zijn handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren en worden hierbij als zodanig erkend.

Deze aankondiging heeft betrekking op producten die worden geïntroduceerd in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Productnamen, prijzen en beschikbaarheid kunnen worden gewijzigd en kunnen elders in de wereld afwijken vanwege plaatselijke factoren en vereisten.

>