NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Kunst en botsauto's

Het Utrechtse Maliebaanfestival wordt dit jaar van 12 tot en met 17 juli gehouden. Dit festival is in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot het tweede festival van Utrecht met jaarlijks ongeveer 200.000 bezoekers. Dit jaar staat de relatie tussen kunst en kermis centraal. Op de kermis, het centrale evenement van het festival, zullen dan ook kunstenaars actief zijn. Een aantal leden van het Genootschap Kunstliefde, een organisatie waarbij meer dan 200 professionele kunstenaars zijn aangesloten, zal bij de poffertjeskraam het achterdoek voor de poffertjeskraam opnieuw beschilderen. Michiel Kranenburg zorgde voor een ontwerp dat voortbouwt op de oude decoratietradities maar ook vernieuwend is. De kunstenaars Ali Koers, José van Kleef, Maartje Roos en Irene Kasbergen zullen elke middag een deel van het ontwerp uitwerken.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Genootschap Kunstliefde hebben een speciale tentoonstelling over het thema kunst en kermis ingericht. Meer dan 40 kunstenaars werden gevraagd om werken geïnspireerd door het thema kermis te vervaardigen. Dit thema heeft al eeuwen lang bekende meesters van Pieter Breughel de jonge en David Teniers tot Pyke Koch en Gerrit Sol kunnen boeien. Kermis appelleert dan ook aan een breed spectrum van menselijke emoties van levensvreugde tot nostalgie. De beïnvloeding werkt echter ook andersom: zeer uiteenlopende stijlen uit de beeldende kunst, van Rococo tot Bauhaus en van Jugendstil tot Pop-art zijn opgenomen in de veelkleurige fronten van de kermisattracties. Deze mengstijl staat bekend onder de naam kermisbarok. Aan deze kermisbarok is ook een deel van de tentoonstelling gewijd. Op de tentoonstelling zijn bruiklenen aanwezig van het Markiezenhof uit Bergen op Zoom. Het gaat om schilderijen van Pyke Koch en Gerrit Sol en om ontwerpen voor fronten.

De relatie tussen kunst en kermis is van oudsher echter nog meer omvattend: vroeger was de kermis namelijk een verkoopplek voor schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Optredens van theatergezelschappen verhoogden de artistieke sfeer nog eens. Aan het begin van de kermis hielden de in gilden verbonden kunstenaars onder leiding van een 'kunstpaus' een parade. In het huidige Maliebaanfestival herleeft deze traditie: het evenement wordt geopend met een kermisparade met muziek, dans en acrobatiek. Kunstenaars lopen verkleed mee onder leiding van 'kunstpaus' Dolf Zwerver, de bekende Utrechtse schilder. Op de kermis is er na de parade een veiling waarbij speciaal vervaardigde kunstobjecten gerelateerd aan het thema kermis gekocht kunnen worden.

Einde persbericht

Informatie en programma: Nederlands Centrum voor Volkscultuur F.C. Dondersstraat 1
postbus 13113, 3507 LC Utrecht
telefoon: 030-2760244
fax: 030 2736111, e-mail: nederlandscentrum.volkscultuur@wxs.nl

10 jul 02 09:38