Gemeente Amersfoort

Bewoners Barchman Wuytierslaan werken samen met gemeente reconstructieplan uit

datum: 10 juli 2002

Bewoners van de Barchman Wuytierslaan gaan samen met de gemeente aan de slag om de plannen voor de reconstructie van hun straat uit te werken. Dit is afgesproken naar aanleiding van de inspraakavond die de gemeente afgelopen dinsdag hield. Naast de twee plannen van de gemeente worden suggesties en alternatieven van bewoners in nauwe samenwerking met de buurt onderzocht en uitgewerkt.

Doel van de gemeente is om de snelheid van het autoverkeer op de Barchman Wuytierslaan (BW-laan) te verminderen en een verbeterd fietspad aan te leggen. De bewoners onderschrijven deze wensen. De BW-laan gaat in het najaar op de schop, omdat het riool moet worden vervangen. Omdat er dan toch aan de weg wordt gewerkt, wil de gemeente tegelijkertijd de weg aanpassen.

Fietspad
Eén van de twee gemeentelijke plannen biedt onder meer de mogelijkheid om langs de zuidkant van de BW-laan een nieuw, apart fietspad aan te leggen. Dit is aan de overkant van de spoorzijde. Tegelijkertijd wordt dan de rijbaan voor auto's versmald. Dit fietspad zou tussen de Van Hogendorplaan en de Daam Fockemalaan aangelegd kunnen worden. Met de aanleg van een nieuw zuidelijk fietspad tot aan de Daam Fockemalaan is het mogelijk om voortaan gewoon langs de zuidkant in beide richtingen door te fietsen. Het noordelijke fietspad aan de spoorzijde zou dan voetpad worden. Het tweede plan van de gemeente voorziet in een visuele middenberm. De middenstrook wordt slechts op enkele plaatsen verhoogd uitgevoerd, zodat de bestaande in- en uitritten vanaf beide richtingen bereikbaar blijven.

Alternatieven
Tijdens de informatie- en inspraakavond kwamen alternatieven en suggesties naar voren, om de plannen nog verder te verbeteren of aan te passen. Zo is het idee geopperd om aan de noordkant een volledig fietspad aan te leggen en om bij het zuidelijke fietspad de situatie zo te maken, dat het trottoir breder kan worden. De bewoners lieten weten samen met de gemeente aan tafel te willen, om verder te werken aan een uiteindelijk plan. Vandaar dat de gemeente een participatiegroep formeert en daarmee nauw gaat samenwerken om de reconstructie van de BW-laan uit te werken.

Reageren
De plannen van de gemeente liggen nog tot en met 19 juli ter inzage bij de Informatiewinkel van de gemeente in informatiecentrum De Observant. Belangstellenden kunnen tot en met 19 juli reageren op de plannen.