VVD


Waarom steunt de VVD de afschaffing van het Spaarloonsysteem

Het Spaarloonsysteem was in eerste instantie opgezet om mensen met lagere inkomens te stimuleren om te gaan sparen. In de praktijk namen echter veel mensen uit hogere inkomens categorieën deel aan het systeem. Omdat meer mensen deelnamen dan in eerste instantie was beraamd is het hele Spaarloonsysteem in de huidige economische situatie te duur geworden voor de Schatkist.

CDA, LPF en VVD zijn in hun Strategisch Akkoord een flink aantal bezuinigingen overeengekomen. Dit is noodzakelijk om onder andere investeringen in onderwijs, het zorgstelsel, veiligheid en mobiliteit te kunnen financieren. Maar ook de slechtere wordende financiële en economische omstandigheden dwingen alle departementen te zoeken naar posten. Afschaffing van het Spaarloonsysteem is een voorbeeld hiervan.

Tegenover het afschaffen van het spaarloonsysteem staan echter ook de nodige belastingverlagingen. Deze zijn met name door de inzet van de VVD in het Strategisch Akkoord opgenomen.

In het VVD verkiezingsprogramma staat de vrije, onafhankelijke en verantwoordelijke mens centraal. Dit komt ook tot uiting in de fiscale toekomstvisie van de VVD. Elke gulden belasting die de overheid heft, belemmert de bewegingsruimte en keuzevrijheid van de burger. Een overheid die belasting heft, moet daarom goed kunnen motiveren waarom zij dat doet. En als de overheid haar takenpakket beperkt en terug treedt, moet de belastingheffing daarop worden aangepast. Als er taken van het publieke naar het private domein verhuizen, behoort dat gepaard te gaan met lastenverlichting. Boter bij de vis.

Daarbij is het van belang dat overheidsregels duidelijk en herkenbaar zijn. Nu zijn er op rijksniveau en op gemeenteniveau nog altijd vele regels en vervolgens uitzonderingen op die regels. Voor bijna elke groep en op bijna elk beleidsterrein is er wel een aparte regeling. Ook leiden maatregelen soms tot ongewenste effecten. Denk aan het fenomeen van de armoedeval, waardoor mensen die vanuit een uitkering weer aan de slag gaan er financieel op achter uitgaan. De VVD wil niet alleen lastenverlichting maar ook deregulering.

De VVD kiest dus traditiegetrouw voor generieke lastenverlichting boven specifieke lastenverlichting. Concreet betekent dit verlagen van de successierechten, een flinke verhoging van de arbeidskorting voor alle werkenden en een toptarief dat onder de psychologisch belangrijke grens van 50% ligt. En niet te vergeten de afschaffing van de OZB voor burgers en bedrijven.