Vlaams Parlement


18 apr 2002

Het Vlaams Parlement kent de Gouden Erepenningen 2002 toe

Op 15 april 2002 besliste het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement de Gouden Erepenning in 2002 toe te kennen aan Jozef Deleu, Anne Teresa De Keersmaeker en Linda Loppa.

De Erepenningen van het Vlaams Parlement worden om de twee jaar toegekend aan personen, instellingen of verenigingen die zich langdurig en aanwijsbaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de geestelijke of materiële ontplooiing of voor het welzijn of de welvaart van de Vlaamse Gemeenschap. Het zijn de Vlaamse volksvertegenwoordigers die de kandidaten voordragen.

Met de toekenning van de Erepenningen 2002 wil het Vlaams Parlement hulde brengen aan een aantal Vlamingen die een belangrijke rol met internationale uitstraling vervullen in de culturele sector.


- Jozef Deleu is de drijvende kracht achter Ons Erfdeel. Als afgevaardigd bestuurder van de stichting Ons Erfdeel en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift geeft hij al decennia lang gestalte aan de wil om de vele historische en culturele banden tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk, Nederland en andere landen en regio's aan te halen. Zijn ambitie om de culturele samenwerking tussen Nederlandssprekenden te bevorderen en de cultuur van Vlaanderen en Nederland in het buitenland bekend maken, heeft hij op onnavolgbare wijze waargemaakt.


- In de vroege jaren tachtig, toen het artistieke klimaat klaar was voor nieuwe ontwikkelingen in de danswereld, gaf de toen prille twintiger Anne Teresa De Keersmaeker een volledig nieuwe oriëntatie aan de dans in Vlaanderen. Twintig jaar later kunnen we stellen dat zij met haar dansgroep Rosas Vlaanderen wereldwijd op de kaart heeft gezet: haar producties worden over de hele wereld gewaardeerd en zij wordt algemeen erkend als een van de vernieuwers van de dans. Haar talent, haar gedrevenheid en haar internationale uitstraling zijn evenveel argumenten voor het Vlaams Parlement om haar een Gouden Erepenning toe te kennen.


- Linda Loppa is reeds geruime tijd hoofd van de befaamde modeafdeling van de Antwerpse Academie waar in de jaren tachtig de beroemde "zes van Anwerpen" afstudeerden. Studenten van over de hele wereld komen in Antwerpen een mode-opleiding volgen en de Academie wordt wereldwijd beschouwd als een van de toonaangevende mode-instituten. Linda Loppa is ook een van de initiatiefnemers van het Flanders Fashion Institute dat ondersteuning biedt aan studenten in de mode en aan pas afgestudeerde, jonge mode-ontwerpers. Zij is bovendien intendante van het Antwerpse modemuseum "MoMu".

Aan de Erepenningen is geen financiële beloning verbonden. Ze zijn een blijk van waardering van het Vlaams Parlement voor de jarenlange inspanningen van de laureaten voor de culturele ontwikkeling en de internationale uitstraling van Vlaanderen.

De Gouden Erepenningen zullen uitgereikt worden tijdens een bijzondere zitting in de Koepelzaal van het Vlaams Parlement op 10 juli 2002, aan de vooravond van de Vlaamse feestdag.