Gemeente Vlaardingen


03-07-2002

"Met vlag en wimpel", onderwijsachterstandenplan

In de gemeenteraadsvergadering van 10 juli 2002 staat het Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden plan Met vlag en wimpel op de agenda. In dit GOAplan gaat het erom dat alle kinderen zo goed mogelijk Nederlands leren en met een diploma van school gaan.

Vlaardingen werkt aan een sociaal ongedeelde stad. In de Voorjaarsnota 2002 schrijft het college dat onderwijs en beheersing van de Nederlandse taal een eerste voorwaarde is om maatschappelijk goed te kunnen functioneren; verder wil het college schooluitval voorkomen. Het college geeft de uitwerking van zijn visie onder andere vorm in het beleid voor onderwijsachterstanden. In mooie woorden gaat het dan om "de verbetering van leerprestaties en schoolloopbanen van kinderen en jongeren uit doelgroepen, waar dat vanwege sociale, economische en culturele factoren moeilijker te realiseren is".

In het GOAwerk is het leren beheersen van de Nederlandse taal het belangrijkst. Daarnaast gaat het om het leren kennen van en deelnemen aan de Nederlandse cultuur. En er is aandacht voor de drie belangrijke overgangsmomenten in de schoolloopbaan van een kind: voor het eerst naar school, naar het voortgezet onderwijs en van school komen. De landelijke doelstellingen voor de periode 2002 2006 zijn:
· de startcondities bij de binnenkomst basisschool verbeteren;
· evenredige deelname aan voortgezet -, secundair beroeps- en hoger onderwijs

· het terugdringen van het voortijdig schoolverlaten zonder startkwalificatie

· de bestrijding van achterstanden in de beheersing van de Nederlandse taal
Gemeentelijk aanvullend zijn de doelstellingen:
· de bevordering van een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling bij de doelgroepleerlingen

· het onderwijs in allochtone levende talen (OALT) ontwikkelt zich tot een didactisch middel. Daarmee komt de huidige opzet te vervallen.

In het GOAplan staan tal van activiteiten. Van projecten Moeders informeren Moeders, Kleutertje Luister, bijscholing onderwijsgevenden tot taallessen, schoolmaatschappelijk werk, opvoedingsondersteuning en social teams. Ook het aanbod aan cultuureducatieactiviteiten voor het primair onderwijs als De Knuffel, In het Oerwoud en De Grote Kerk vallen onder het Onderwijsachterstandenbeleid. De activiteiten zijn gericht op kinderen en leerlingen met een niet-Nederlandse afkomst of met een Nederlandse culturele achtergrond bij wie een achterstand is vastgesteld; op leerlingen in het voortgezet onderwijs die extra zorg nodig hebben om een startkwalificatie te halen; verder op hun ouders, groepsleiders en leerkrachten.

De gemeente Vlaardingen voert de regie over het geheel. Het GOAwerk gebeurt door de groepsleid(st)ers, onderwijsgevenden en docenten van de peuteropvangcentra, kinderdagverblijven en in de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. De instellingen en scholen maken zelf plannen wat zij het hardst nodig vinden voor hun kinderen. Met die plannen vragen zij hulp aan bij de twee uitvoeringsinstellingen. Voor de voorschoolse- en basisschoolperiode is dat de Stichting Onderwijs Voorrangsbeleid Vlaardingen. In het voortgezet onderwijs werken de drie gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen samen met het bureau GOA van de dienst Educatie van de gemeente Schiedam. Met beide instellingen heeft de gemeente een subsidieovereenkomst.

De gemeente besteedt -naast een correcte financiële afhandeling - vooral aandacht aan de resultaten en aan de efficiënte en effectieve inzet van mensen, activiteiten en methoden om die resultaten te bereiken. Het is de bedoeling dat in augustus 2002 de huidige situatie beschreven, geteld en gemeten wordt. Op basis van deze nulmeting bepalen de gemeente, de instellingen, scholen en uitvoeringsinstellingen elk jaar de prioriteiten. Aan het einde van de planperiode in 2006 vindt de evaluatie plaats.

Het basisplan over het GOA in de voorschoolse periode en het primair onderwijs heeft instemming gekregen van een klankbordgroep van kinderopvang- en schoolleiders en van het Bestuurlijk Onderwijs Overleg Vlaardingen (BOOV). Een klankbordgroep van schooldirecties heeft ingestemd met het gedeelte over GOA in het voortgezet onderwijs.