Vereniging Milieudefensie

Persaankondiging

Actie voor beter EU-landbouwbeleid

Amsterdam, 8 juli 2002 --- Milieudefensie (Friends of the Earth) houdt woensdag 10 juli een kleurrijke actie buiten het perscentrum van de EU-commissie in Brussel. Daar presenteert commissaris Fischler de Mid Term Review met voorstellen voor de hervorming van het EU- landbouwbeleid. Deels gehuld in dierenpakken, op stelten en met een spandoek zullen zo'n twintig actievoerders duidelijk maken dat de hervormingen weliswaar een stap in de goede richting zijn, maar nog niet ver genoeg gaan.

Milieudefensie en Friends of the Earth (FoE) ondersteunen de hieronder genoemde (uitgelekte) hervormingen van Fischler. Ze betekenen een stap in de richting van de broodnodige 'vergroening' van het Europese Landbouwbeleid:
* Meer cross compliance is noodzakelijk: aan subsidies voor boeren moeten strikte voorwaarden worden gesteld voor milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid.

* Inkomenssteun losgekoppeld van productie. Ontkoppeling vermindert de druk op intensivering van de landbouw. Tot nu toe was de inkomenssteun afhankelijk van de productie.
* Verhoging van de subsidie voor plattelandsontwikkeling. Dit kan door te korten op de inkomenssteun, uitgezonderd voor kleinere bedrijven.

Milieudefensie en Friends of the Earth roepen de ministers van de lidstaten op om deze voorstellen niet af te zwakken, maar juist verdergaande maatregelen te treffen. Alleen zo kan er een landbouwsysteem komen dat ten dienste staat van milieu, consumenten en boeren over de hele wereld.

Wat: Kleurrijke actie Milieudefensie met Friends of the Earth Wanneer: Woensdag 10 juli, vanaf 15.00 uur Waar: Brussel, Avenue d'Auderghem, voor het Breydel gebouw (perscentrum EU-commissie)

Het probleem van Fischler's hervormingsplannen is echter dat hij concurrentie op de wereldmarkt nog steeds als centraal doel stelt. De Europese landbouwexport leidt tot het gesubsidieerd dumpen in ontwikkelingslanden en zet de boeren in deze landen buiten spel. Exportsubsidies moeten daarom worden afgeschaft. Om te kunnen concurreren op de wereldmarkt wordt de landbouw gedwongen in de richting van grootschaligheid en intensivering. Dat kan eenvoudigweg niet samengaan met hogere normen voor milieu en dierenwelzijn en sociale eisen. De nieuwe doelen van het Europese landbouwbeleid moeten zijn: kwaliteitsvoedsel, duurzame landbouw, regionalisering en locale diversiteit.



Vereniging Milieudefensie