Gemeente Hoogeveen

10 juli 2002

* Invoering 30 km per uur in Tiendeveen, Pesse, Nieuwlande, Elim en Hollandscheveld *

* Zomersluiting studiezaal archief *

* Pulledagen *

* Ontwikkelingssamenwerking *

* Verwijdering container Fokkerstraat *

* Geslaagd bezoek aan zusterstad Martin *
* Provincie Drenthe geeft geld aan culturele activiteiten *
* Middenveldtentoonstelling in Pesse van start *
* Wet Milieubeheer *

* Vergunningen Drank- en Horecawet *

* Verleende kapvergunning *

* Vrijstelling bestemmingsplan *

* Vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening *
* Ingekomen bouwaanvragen en bouwmeldingen * Invoering 30 km per uur in Tiendeveen, Pesse, Nieuwlande, Elim en Hollandscheveld
Hoogeveen gaat de komende tijd 30 km zones inrichten in de wijken en dorpen van de gemeente. Het is een uitvloeisel van het nationale programma 'duurzaam veilig' waarin regering, provincies en gemeenten gezamenlijk optrekken om het aantal ongevallen in het verkeer terug te dringen.

Het verkeer moet veiliger! Daarover is iedereen het wel eens. Ook Hoogeveen heeft daarom besloten om in alle woongebieden binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in te voeren. Uitzondering hierop zijn de hoofdwegen in de stad en de doorgaande routes in de dorpen.

Overleg

Over de instelling van de 30 km zones in de dorpen heeft de gemeente overleg gevoerd met de diverse verenigingen van Plaatselijk Belang. Bij het instellen van de 30 km zones gaan we uit van een sobere inrichting van de wegen. Dat betekent dat we alleen maatregelen zullen treffen - zoals drempels of wegversmallingen - als dat voor de verkeersveiligheid ook echt noodzakelijk is.

Plannen ter inzage

Vanaf vandaag, woensdag 10 juli, liggen de inrichtingsplannen voor de 30 km zones in de dorpen gedurende twee maanden ter inzage. U kunt de uitgebreide beschrijving van de plannen op de volgende plaatsen gaan bekijken:

* Tiendeveen: Verenigingsgebouw De Eiken

* Pesse: De Wenning

* Nieuwlande: Publicatiebord in het centrum
* Elim: Dorpscentrum 't Vonder

* Hollandscheveld: Dorpscentrum 't Anker

In de dorpshuizen kunt u terecht tijdens de normale openingstijden.

De plannen voor de vijf dorpen liggen de komende twee maanden ook ter inzage in het Voorlichtingscentrum van de gemeente (Raadhuis ingang Prins Bernhardstraat). Tijdens werkdagen van 08.30 - 16.00 uur en op woensdag tot 17.00 uur kunt u de plannen inzien.

De belangrijkste maatregelen

Hieronder een overzichtje van de belangrijkste maatregelen per dorp.

Tiendeveen

* Het hele dorp krijgt een maximumsnelheid van 30 km/uur met uitzondering van het gedeelte Molenweg tussen komgrens en de brug.
* Op de Kerkweg en op de Molenweg wordt de ingang van de 30 km zone uitgevoerd met een versmalling.

* De voorrang op kruispunten binnen de 30 km zone op het traject Kerkweg/Molenweg wordt opgeheven.

Pesse

* Het hele dorp krijgt een maximumsnelheid van 30 km/uur met uitzondering van het gedeelte Dorpsstraat tot aan huisnummer 14, het weggedeelte Oostering tot aan de aansluiting Molenhoek en de Kampiepensweg.

* Op de Dorpsstraat op de komgrens vanuit Hoogeveen, bij de ingang van de 30 km zone, komt een versmalling.

* De voorrang op kruispunten binnen de 30 km zone op de Dorpsstraat verdwijnt.

* De 3 kruispunten in de Kampiepensweg binnen de bebouwde kom worden uitgevoerd als voorrangskruispunt.

Nieuwlande

* Het hele dorp krijgt een maximumsnelheid van 30 km/uur met uitzondering van het gedeelte Joh. Poststraat (komgrens tot aan de aansluiting Boerdijk) en de Boerdijk van de komgrens tot voor de ingang naar de begraafplaats.

* Op 4 plaatsen brengen we plateaus aan (ook wel tafels genoemd.) Deze snelheidsremmers komen op de komgrens Joh. Poststraat, de komgrens Akkerweg, de komgrens Brugstraat en op het kruispunt Joh. Poststraat - Boerdijk.

* De voorrang op kruispunten binnen de 30 km zone op het traject Joh. Poststraat / Brugstraat wordt opgeheven.

Elim

* Het hele dorp krijgt een maximumsnelheid van 30 km/uur.
* Op de komgrens in de Marten Kuilerweg komt een versmalling.
* In De Vaarboom komen twee drempels.

Hollandscheveld

* Het hele dorp krijgt een maximumsnelheid van 30 km/uur met uitzondering van:

1. Riegshoogtendijk, vanaf de noordelijke komgrens tot aan de drempel nabij de Otto Zomerweg
2. Riegshoogtendijk, vanaf de zuidelijke komgrens tot 50 meter voor de Brummelstraat
3. Hollandscheveldse Opgaande, vanaf de komgrens tot vlak voor de aansluiting met de Riegshoogtendijk
4. 31e Wijk, vanaf de komgrens tot aan de Juffrouw Kiestraweg 5. Rechtuit, vanaf de komgrens tot aan de Wethouder Gruppenstraat 6. Schoonhovenweg, vanaf de komgrens tot vlak voor de aansluiting met het Zuideropgaande.


* Op 6 plaatsen komen plateaus (ook wel tafels genoemd.) Deze snelheidsremmers komen op de kruisingen 31e Wijk - Juffrouw Kiestraweg, Rechtuit - Wethouder Gruppenstraat en op 4 kruisingen in het Zuideropgaande.

* De voorrang op kruispunten binnen de 30 km zone op de Riegshoogtendijk wordt opgeheven.

Reageren?

Wilt u meer informatie over de maatregelen of wilt u reageren op de plannen, neem dan even contact op met de (bestuurs)leden van Plaatselijk Belang of met de mensen van de afdeling Verkeer van de gemeente Hoogeveen.

In sommige dorpen zijn al 30 km zones, zoals hier in Stuifzand. Foto: André Weima.

Zomersluiting studiezaal archief

De studiezaal van het gemeentearchief is in de periode van 22 tot en met 26 juli voor het publiek gesloten. Vanaf maandag 29 juli bent u weer van harte welkom.

Oud papier

De inzameling van oud papier op de laatste zaterdag van de maand door de gereformeerde kerk in De Weide gaat in juli niet door! Op zaterdag 31 augustus is de eerstvolgende inzameling.

Pulledagen

Komende donderdag vindt de eerste van zes Pulledagen plaats. In verband hiermee zijn de volgende wegen tijdelijk afgesloten voor het doorgaande verkeer: kruising Hoofdstraat-Raadhuisstraat, Jonkheer de Jongestraat vanaf de kruising Kaaplaantje en de Schutstraat vanaf de kruising Van Limburg Stirumstraat tot de kruising met de Alteveerstraat en Het Haagje van 7.00 uur tot 18.00 uur.

Ontwikkelingssamenwerking

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in het kader van ontwikkelingssamenwerking subsidies verstrekt aan de ZWO-Commissie van de Gereformeerde Kerk Werkgroep Vida Esperanca en aan mevrouw Mulderij ter ondersteuning van projecten in ontwikkelingslanden. Nadere informatie over subsidiemogelijkheden in het kader van ontwikkelingssamenwerking is te verkrijgen bij de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken, telefoonnummer 291 244.

Verwijdering container Fokkerstraat

Aan de Fokkerstraat in Hoogeveen staat sinds enige tijd een blauwe container gevuld met rubber waarvan de eigenaar niet bekend is. De gemeente is voornemens om deze container te verwijderen. Via dit bericht wordt de eigenaar in de gelegenheid gesteld om zich binnen 14 dagen na deze publicatie te melden bij de gemeente (milieu- en parkeerpolitie 0528-295024) of de container eigenhandig te verwijderen.

Geslaagd bezoek aan zusterstad Martin

Eind juni tijd bracht een delegatie uit Hoogeveen een bezoek aan zusterstad Martin in Slowakije. De Hoogeveners waren te gast bij de oplevering van de tweede fase van de renovatie van het stadscentrum.

Reeds jaren geleden bezocht een delegatie uit Martin het nieuwe stadscentrum van Hoogeveen. Later bleek dit bezoek een belangrijke inspiratiebron voor de vernieuwing van het centrum van Martin. En ze hebben er geen gras over laten groeien in onze zusterstad.

Kritisch

De bewoners van Martin waren in het begin - hoe kan het ook anders - tamelijk kritisch over de grote opknapbeurt van hun stadscentrum. Ze konden toen nog niet voorzien dat winkeliers en horecaondernemers, aangestoken door de renovatie, ook zelf aan de slag zouden gaan. Nu flaneren de mensen weer volop langs de winkels in het centrum. En de economie vaart er wel bij, getuige de volle terrasjes.

Europese eenwording

Het bezoek aan Martin was ook zinvol voor de geplande toetreding van Slowakije tot de Europese Unie. Slowakije behoort tot de zogenaamde toetredingslanden voor de tweede fase van de uitbreiding van de EU. Het land moet echter nog aan een aantal voorwaarden voldoen. De hulp van EU-landen kan hierbij zinvol zijn. Zo loopt er al een project rond milieu en afvalverwerking, waarbij Hoogeveen specialistische hulp biedt met financiële steun van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Hartelijke ontvangst

De werkgroep gezondheidszorg van de Stichting Stedenband had weer veel nuttige spullen verzameld. Er was onder andere tweedehands kleding voor het ziekenhuis en een kindertehuis kreeg enkele zakken met knuffels.

Ook de andere partnersteden van Martin waren aanwezig bij de opening van het nieuwe stadscentrum: Gotha uit Duitsland, Jicin uit Tsjechië, Kalisz uit Polen en Bekescsaba uit Hongarije. Het leidde tot veel nieuwe contacten onder andere op cultureel gebied. Opnieuw bleek dat de stedenband tussen Hoogeveen en Martin zeer waardevol is voor alle partijen.

Een opvallend glazen gebouw in het centrum van Martin biedt ruimte aan een restaurant en een toeristisch informatiecentrum.

Nieuwe aanvragen Cultuurbereik welkom!

Provincie Drenthe geeft geld aan culturele activiteiten

De provincie Drenthe heeft sinds vorig jaar een stimuleringsfonds voor culturele activiteiten: het Actieprogramma Cultuurbereik. Organisatoren kunnen daaruit een financiële ondersteuning krijgen voor een culturele activiteit.

De provincie wil met het Actieprogramma een impuls geven aan een hoogwaardig cultuuraanbod. Belangrijkste doel is om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Misschien bent u ook bezig met de organisatie van een culturele activiteit? Lees dan onderstaande informatie en neem contact op met uw gemeente!

Hoe werkt het Actieprogramma Cultuurbereik?

Het Actieprogramma Cultuurbereik is bedoeld om culturele activiteiten dichtbij mensen te stimuleren. Dat kan ook door de samenwerking tussen gezelschappen en podia te bevorderen, alternatieve podia de ruimte te geven of zichtbaarder te maken wat er aan cultuurgoed is. Andere aandachtsgebieden zijn het wegwijs maken van kinderen en jongeren in de wereld van kunst en cultuur en het bevorderen van ontmoetingen tussen verschillende culturen. Het gaat binnen het Actieprogramma Cultuurbereik dus zowel om kwaliteit als om publieksbereik.

Adviescommissie toetst aanvragen

Voor het Actieprogramma Cultuurbereik is een provinciale adviescommissie ingesteld. Deze commissie behandelt in principe alleen lokale/regionale projectvoorstellen die ook door de eigen gemeente financieel ondersteund worden. De adviescommissie toetst of een aanvraag past binnen de criteria van het Actieprogramma Cultuurbereik. Op grond van een positief commissieadvies kan de provincie besluiten tot aanvullende financiële ondersteuning van het project. De adviescommissie bestaat uit onafhankelijke deskundigen voor de disciplines cultuureducatie en onderwijs, regionale geschiedenis en archeologie, monumenten en beeldkwaliteit, podiumkunsten, leesbevordering en bibliotheekwerk.

Informatie

Om vooraf te kunnen bepalen of uw culturele project kans maakt om aanvullend vanuit het Actieprogramma Cultuurbereik gefinancierd te worden, kunt u contact opnemen met de gemeenteambtenaar cultuur de heer Johan Valk van de afdeling WOCS, telefoonnummer 291461. Ook kunt u voor meer algemene vragen over de procedure (criteria, aanvraagformulieren en dergelijke) en eventueel het bespreken van ideeën of plannen, contact opnemen met de heer R.C. van Paassen, procescoördinator Actieprogramma Cultuurbereik Drenthe. Hij is op de dinsdagen en donderdagen bereikbaar via telefoonnummer (0592) 365359 of via e-mail cultuurbereik@drenthe.nl.

De sluitingsdatum voor het indienen van projectaanvragen bij de provincie voor activiteiten die plaatsvinden in het kalenderjaar 2003, is 15 oktober 2002. Achtergrondinformatie over het Actieprogramma Cultuurbereik is tevens te vinden op de provinciale website: www.drenthe.nl, link naar "Actieprogramma Cultuurbereik".

Middenveldtentoonstelling in Pesse van start

Vanavond start de Middenveldtentoonstelling op het Manegeterrein aan de Oostering in Pesse. Het dorp staat vier dagen lang - van woensdagavond tot zaterdagavond - in het teken van de grote landbouwtentoonstelling.

Het oplaten van ballonnen is vanavond omstreeks 20.15 uur het officiële startsein. Na een optreden van Muziekvereniging Irene uit Nieuweroord en een menshow gaat het vanaf 21.00 uur in optocht door het dorp. In de feeststoet rijden ook een tiental oldtimers mee en kinderen zullen hun versierde fietsen showen. Om 22.00 uur is het vuurwerk op het tentoonstellingsterrein.

De donderdag staat geheel in het teken van de paarden- en schapenkeuring. 's Avonds spelen teams uit de voormalige vijf gemeenten van het Middenveld in de feesttent en De Wenning om de Middenveldbokaal. Klaverjassen, darten, sjoelen, klootschieten, schaken, dammen en bridgen zijn de onderdelen.

Op vrijdag is er vanaf 16.00 uur dressuur en springen voor landelijke ruiters in de B-klasse. 's Avonds is er disco in de feesttent. Van 20.00 tot 21.30 uur voor de jongere kinderen, vanaf 22.00 uur voor alle leeftijden.

Op de afsluitende zaterdag is het nationaal concourshippique met springen, tuigpaarden, tandems, tweespannen en menwedstrijden. Om 21.00 uur start in de feesttent een groot smartlappenfestijn met De Zingende Fresia's, Jacques Herb, Arne Jansen en Gewoon Jansen. Toegangskaarten in de voorverkoop 8 euro, aan de tent 10 euro. Mededelingen
Wet Milieubeheer

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 13.4 van de Wet Milieubeheer, jo. 3:19, lid 2 en 3:20, lid 1 van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend dat zij van plan zijn om naar aanleiding van de aanvragen van: - De heer H.F. Kramer, voor een nieuwe de gehele inrichting omvattende vergunning voor het wijzigen van het bestaande pluimveebedrijf, gelegen aan Kanaal Westzijde 16 te Tiendeveen. - De heer B. ten Oever, voor het oprichten en in werking hebben van een melkrundveehouderijbedrijf, gelegen aan de Hendrik Reindersweg 5 te Pesse.

vergunningen ingevolge de Wet Milieubeheer te gaan verlenen onder het stellen van voorschriften ter bescherming van het milieu.

De aanvragen, ontwerp-besluiten en andere op deze zaken betrekking hebbende stukken liggen vanaf 11 juli 2002 tot en met 8 augustus 2002 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-Inspectie en -Vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (Compagnieshuis). Een mondelinge toelichting op de stukken is mogelijk. Op verzoek kunt u de stukken op dinsdagen ook buiten kantooruren inzien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis (bodekamer, Raadhuisplein).

Na deze periode kunt u de stukken uitsluitend tijdens kantooruren op de afdeling inzien. Deze regeling geldt gedurende de gehele procedure, dat wil zeggen tot het einde van de termijn waarbinnen beroep mogelijk is tegen onze besluiten op de aanvragen.

Gemotiveerde bedenkingen tegen de ontwerpbesluiten kunnen schriftelijk tot en met 1 augustus 2002 bij ons college worden ingediend. Degene die schriftelijk zijn bedenkingen tegen het ontwerp inbrengt, kan vragen zijn persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Een verzoek daartoe moet schriftelijk tegelijkertijd met de bedenkingen bij ons college worden ingediend.

Tot het einde van de ter inzage legging kunnen wij u in de gelegenheid stellen tot een gedachtewisseling over de aanvragen en ontwerpbesluiten tussen onder andere vertegenwoordigers van de gemeente, de aanvrager en u zelf. Tijdens dit gesprek bestaat ook de mogelijkheid tot het mondeling inbrengen van bedenkingen. Om praktische en organisatorische redenen verzoeken wij u een dergelijk gesprek tenminste twee weken voor het verstrijken van de termijn, waarbinnen bedenkingen kunnen worden ingebracht, eventueel telefonisch, aan te vragen. Telefoonnummer 0528-291615 of 291616 (doorkiesnummers).

Tot slot vestigen wij er uw aandacht op, dat alleen zij die bedenkingen hebben ingebracht op de hiervoor omschreven wijze en zij aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit, naar aanleiding van onze besluiten te zijner tijd bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep kunnen instellen.

Vergunningen Drank- en Horecawet

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken bekend, dat zij op 8 juli 2002 een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet hebben verleend aan:

* Stichting "Odd Fellowhuis", Koekoeklaan 3a, Hoogeveen
* Stichting Dorpshuis Nieuwlande, Brugstraat 16, Nieuwlande
* Stichting Verenigingsgebouw De Eiken, Molenweg 6, Tiendeveen Verleende kapvergunning


* Gemeente Hoogeveen, sector MOW, voor een berk en een es in de directe nabijheid van de bibliotheek op de hoek Bentinckslaan - Notaris Mulderstraat.
Tegen deze verleende vergunning kunt u binnen zes weken na dagtekening van de brief
Vrijstelling bestemmingsplan

toepassing van een vrijstellingsbepaling van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen Nieuwlande en Trasselt 9e uitwerking vrijstelling te verlenen aan:


* Gemeente Hoogeveen (sector BD), voor het plaatsen van een plakzuil op het perceel Brugstraat 1 te Nieuwlande

* K. Russcher, voor het uitbreiden van de woning De Pulle 13 te Hoogeveen

De bouwplannen liggen met ingang van 11 juli 2002 gedurende vier weken ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.
schriftelijk uw zienswijze naar voren brengen omtrent het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplannen voor de uitvoering van deze bouwplannen.
Vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening

bestemmingsplannen Trasselt 3e en 9e uitwerking, Venesluis en Wolfsbos ten behoeve van de volgende bouwaanvragen:

* H. Emens, voor het uitbreiden van de woning De Drift 19 te Hoogeveen

* H. Engberts, voor het uitbreiden van de garage bij de woning De Wrongel 23 te Hoogeveen

* J. de Vries, voor het uitbreiden van de woning Zuiderweg 65 te Hoogeveen

* J. Mulder, voor het bouwen van een erker bij de woning De Plevier 2 te Hoogeveen
De bouwaanvragen liggen met ingang van 11 juli 2002 gedurende vier in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk uw inspraakreactie omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.
Ingekomen bouwaanvragen en bouwmeldingen


* Bakker B.F., uitbreiden van een recreatiewoning, Hendrik Reindersweg 28-58

* Pol S., uitbreiden van een woning, Klaverkamp 29
* Voerman J., uitbreiden van een woning, Schelde 114
* Vries de K., uitbreiden van een woning, De Welhaak 3
* Kikkert B., herbouwen van een schuur, Langedijk 19
* Koster T., plaatsen van twee dakkapellen, De Wulp 10
* Woonconcept Projectontwikkeling B.V., bouwen van twintig woningen (type A),

* De Kroon

* Woonconcept Projectontwikkeling B.V., bouwen van twintig woningen (type B en C),

* De Kroon

* Oever ten B.J., verbouwen en uitbreiden van een ligboxenstal, Hendrik Reindersweg 5

* Bouwbedrijf Fieko, wijzigen van een voor- en achtergevel, Atlaslaan 81

* Essent Netwerk Noord NV, bouwen van een 10kV station, Toldijk 31
* Oelen P.D., bouwen van een bedrijfswoning en loods, Buitenvaart I 1806 (kavel W25)

* Campmans H.H.L., verbouwen van een woning, De Wanne 27
* Lumer M.J.H., bouwen van een garage, van Limburg Stirumstraat 53
* Roelof van Echten College, verbouwen van een schoolgebouw, Herman Bavinckstraat 31

* Roos R.A., uitbreiden van een woning, De Strekel 1 Blankenslaan-Oost 27

* Alberts M., bouwen van een tuinhuisje, Hoogeveenseweg 41
* Tuasuun J., bouwen van een tuinhuisje, Zuiderweg 37
* Bouwbedrijf Fidom V.O.F., wijzigen van een gevel, Langewijk 4
* Blok D.M., verplaatsen van een schuurtje, Carstensdijk 104
* Holst - Eulen I.J., bouwen van een tuinhuisje, De Punter 59
* Toorn van der G.B., bouwen van een houten garage, Zuiderkruis 95
* Botter Fik W., vervangen van een tuinhuisje, Hendrik Reindersweg 28 88
Verleende bouw- en sloopvergunningen


* Barelds J., plaatsen van een dakkapel, Korenstraat 84
* Hugen J., veranderen van de voor- en achtergevels, Canopus 42
* Zwiep H.J., plaatsen van een dakkapel, Boekweitlaan 17
* Aannemersbedrijf Dons&Troost, bouwen van een dubbele woning, Bieslook 6 en 8

* Everts W.M., bouwen van een bedrijfshal en een bedrijfswoning, Buitenvaart I -1808 (kavel W26)

* Duinkerken G.J., uitbreiden van een woning, De Rietgans 11
* Bennink W.H., plaatsen van een dakkapel, De Vos van Steenwijklaan 56

* Kate ten J., bouwen van een garage, Huijgensstraat 10
* Boertien H., verbouwen van een woning, De Doft 3
* Beheermij. Heijs Food Products B.V., uitbreiden van een bedrijfshal, Parmentierstraat 12-14