Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 10 juli 2002

Aan de redactie

Vervoerders doen voorstellen voor betere bereikbaarheid Limburg

Een delegatie van het regiobestuur Limburg van Transport en Logistiek Nederland heeft voorstellen gedaan aan het provinciaal bestuur van Limburg om de bereikbaarheid in de regio te verbeteren. Dat gebeurde tijdens een gesprek onlangs met de heren Vestjens en Teders, respectievelijk gedeputeerde Provincie Limburg en directeur Rijkswaterstaat Limburg. Volgens de transporteurs is een goede bereikbaarheid een essentiële voorwaarde voor een gezonde economie. Daarom pleiten zij voor het volgende:


1. De A2, stadstraverse Maastricht. In afwachting van de realisering hiervan stelt Transport en Logistiek Nederland voor dat het bestemmingsverkeer richting Maastricht-centrum van de busbaan gebruik mag maken. De vervoerders hebben becijferd dat dit met name voor het regionaal verkeer de nodige tijdwinst oplevert. Voor de wat langere termijn dringen zij aan op de aanleg van een aparte afslag vanaf de A2 voor de Beatrixhaven.

2. Voor de A76, Kerensheide-Heerlen, vragen de transporteurs om in een pilot-project gedurende de spits gebruik te laten maken van de vluchtstroken. Dit met snelheidsbeperkingen, een en ander onder het motto beter 3 x 70 km en rijden dan 2 x 100 km en stilstaan. Probleem is wel het grote aantal op- en afritten. Deze sluiten zou tot problemen op het naastliggende wegennet leiden. Een mogelijkheid die nog onderzocht wordt is de verlenging van de weefvakken waardoor het invoegend verkeer weer snelheid kan maken.

3. Operatie Bottleneck, waarbij onder andere een nieuwe op- en afrit naar de A2 bij Holtum-Noord aangelegd wordt, zal in nauw overleg plaatsvinden met de bedrijven die reeds op dit industrieterrein gevestigd zijn. Rijkswaterstaat hoopt hiermee de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken. De aansluitingen zullen overigens via rotondes gaan lopen omdat hierdoor de snelste doorstroming gegarandeerd wordt.

4. Met betrekking tot wegwerkzaamheden dringt Transport en Logistiek Nederland nogmaals aan op een betere afstemming tussen de diverse wegbeheerders en een fasering van de werkzaamheden door het jaar heen. Daarnaast moeten de aannemers ervoor zorgen dat afzettingen en omleidingen steeds aan de situatie worden aangepast.

5. De vervoerders dringen aan op een betere afstemming van de venstertijden die gemeentes hanteren voor het toelaten van vrachtverkeer in hun binnenstad.
Voor meer informatie kunt u terecht bij E. van de Meerendonk (076-5879254) of J. Anneveldt (077-3203510).

Clarisse van Haersma Buma
Persvoorlichter en woordvoerder

Afdeling Public Relations en Voorlichting
Transport en Logistiek Nederland
Plein van de Verenigde Naties 15,
Postbus 3008, 2700 KS Zoetermeer
Telefoon 079-3636115, Fax 079-3636259

06-51806340
E-mail: cbuma@tln.nl, internet www.tln.nl